Volledig scherm
Bijna levensecht paard tijdens Bloemenfeest in stadspark. © Daan Scholte / Collectie Stadsarchief

(G)ouwe Plaat: park Jan Cunen, al tijden ‘festivalgebied’

Zo 22 mei: Het Jan Cunenpark is dit weekend weer omgedoopt tot festivalterrein voor het gratis toegankelijke Come Out & Play. Omdat het park – vooral de bomen – al zo oud zijn, dient er voorzichtig te worden omgegaan met het terrein. Mede daarom gaat het park al tijden mee als ‘evenementenpark’. Bijvoorbeeld tijdens het Bloemenfeest, halverwege vorige eeuw.

Door Rachelle Suppers

Dat Bloemenfeest werd gerealiseerd door de Osse Dahliavereniging, opgericht op 9 september 1938. In 1952 showde zij voor de eerste keer haar weelderige creaties van bloemen in het Osse stadspark. Het hoogtepunt was in de ogen van de vereniging in 1954: het Bloemenfeest zou toen 18.000 bezoekers naar Oss hebben getrokken. Nu niet meer denkbaar. Muze Misse mag nu 'slechts' 5000 bezoekers verwelkomen om beschadiging aan het park te voorkomen.

In 1958 deden drie leden van de club zichzelf versteld staan: zij maakten een paard na op (bijna) werkelijke grootte. Juist, het paard van de foto. Het paard werd gemaakt door Jo Dekkers, Piet van der Steen en Jo Willemse. Het allerlaatste Bloemenfeest werd gehouden in 1988, ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de vereniging. De Dahliavereniging bestaat nog steeds.

Maar helaas geen bloemen meer in het Jan Cunenpark. Wel zijn er deze zondag activiteiten voor de kinderen tijdens ‘Buiten Spelen’ en kun je er een salsadansje wagen.

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met het Stadsarchief Oss.