Volledig scherm
Het zwembadje in de Zeeheldenbuurt werd in 1958 geopend. © Daan Scholte / Collectie Stadsarchief

(G)ouwe Plaat: zwemmen in Zeeheldenbuurt

Zo 17 jul: Nog een klein weekje en dan beginnen de zomervakanties voor de basisschoolleerlingen. Anno 2016 moeten de kinderen een eindje trappen voor een frisse duik in de openlucht, in 1958 was dat wel anders. Bewoners van de Zeeheldenwijk hadden geluk. Deze buurt kreeg dat jaar een eigen zwembad.

Door Rachelle Suppers

Hoe toepasselijk eigenlijk ook: een zwembad in de Zeeheldenbuurt. In 1958 werd naast een grote zandbak ook een zwembad aangelegd op de speelweide, gelegen aan de Industriesingel en de Trompstraat. Om het water in de speelvijver vers te houden, werd in het midden een fontein geplaatst. Hoognodig ook, met een zandbak ernaast.

Op deze foto is het zwembadje nog niet helemaal af. Er ontbreken nog bankjes – vanwaar ouders hun kroost in de gaten konden houden – en er zijn nog geen prullenbakken geplaatst. Toch weerhield het de ‘zeehelden’ op deze foto er niet van om een duik(je) te nemen.

Maar wat is er eigenlijk precies met het zwembad gebeurd de afgelopen jaren? Weet u hier meer over te vertellen? Laat het weten in een reactie!

De rubriek ‘(G)ouwe plaat’ verschijnt om de zondag en is een samenwerking met Stadsarchief Oss.