Volledig scherm
Albertine Kruijs uit Den Bosch maakt het gedicht. © Tom Vos

Geen regenboogzebrapad meer maar wel een blijvend gedicht over tolerantie bij gemeentehuis Oss

OSS - 'Ik blijf niet in mijn hokje, ik vlieg er tussenuit. Ik overstijg daarbij de kleur van kerk, geslacht en huid'. Een kort maar krachtig gedichtje dat donderdagochtend werd onthuld door de Osse wethouder Thijs van Kessel en de maakster van het gedicht Albertine Kruijs uit Den Bosch. 

Het gedicht, bewonderen in een vitrine bij de ingang van het Osse gemeentehuis, blijft er hangen als een blijvend aandenken aan het Roze Jaar, dat Den Bosch vorig jaar met Oss organiseerde. 

Toepasselijk werd het gedicht onthuld tijdens de Coming Out Dag. Wethouder Van Kessel hees daarom ook bij het gemeentehuis de regenboogvlag in top.  

Albertine Kruijs won met haar gedicht de poëziewedstrijd ‘Woorden op straat’. Haar boodschap: mensen mogen zijn zoals ze zijn en ze mogen houden van wie zij willen. 

Regenboodzebrapad

Het veelbesproken regenboogzebrapad bij het gemeentehuis, dat vorig jaar de start van het Roze Jaar markeerde, keert na de opknapbeurt van de Raadhuislaan niet terug. De kwaliteit liet te wensen over. ,,En eerlijk gezegd", aldus wethouder Van Kessel, ,,dat wat er aan idee achter zo'n regenboogzebrapad zit: ik vind het niet gepast om daar met auto's overheen te rijden. Van een blijvend gedicht over tolerantie hier bij de ingang word ik een stuk blijer. Echt iets wat past bij het onderwerp." 

De roze dinsdag op de Osse kermis werd dit jaar ook afgelast, omdat de kermisfeesten niet door konden gaan. ,,We zijn aan het kijken hoe we een nieuwe opzet kunnen maken voor die kermisfeesten. Wat mij betreft horen de roze feesten daar zeker bij."

Volledig scherm
Wethouder Thijs van Kessel en de maakster van het gedicht Albertine Kruijs kort voor de onthulling. © Tom Vos
Volledig scherm
Het winnende gedicht in de vitrine van het Osse gemeentehuis. © Tom Vos