Volledig scherm
Iris Penning geeft een concert op 'geheime locatie' in Oss.

Geheime concerten in Oss, niet uitgenodigd?

Woe 28 sept: Stoelen in verschillende maten en kleuren, een parachute - ja, werkelijk - voor de akoestiek en een Perzisch tapijtje met daarop een hoge kruk. De setting waarin bijna maandelijks een ‘geheim concert’ wordt gehouden. Alleen te bezoeken op persoonlijke uitnodiging.

Door Rachelle Suppers

Een ideetje van Osse muziekman Henk Sterken. „Wanneer je tegenwoordig naar een popconcert gaat, zit iedereen er maar doorheen te lullen. Heel vervelend. Daarom is dit een soort tegenbeweging. Een concert waarbij iedereen moet luisteren en zijn mond moet houden”, legt Sterken uit op de ‘geheime’ locatie waar het concert deze woensdagavond plaatsvindt. Die concertjes, die begonnen in eerste instantie in het huis van de vriendin van Sterken. Hij kende nog wel wat artiesten uit de tijd dat hij concerten in museum Jan Cunen regelde. „Vooral veel Amerikanen die toeren door Nederland. Mijn vriendin vond het op een gegeven moment wel mooi geweest, de concerten bij haar thuis. Toen kwam ik in contact met Frank Jansen van de Pauluskerk. Hij wist wel een locatie.”

Het eerste concert op de nieuwe locatie was vorig jaar november. Namen als Paul Verschuur, Robin Borneman en Rob Lutes (Canada) volgden. De ene keer 50 bezoekers, de andere keer 80. „We proberen om de anderhalve maand een artiest te hebben en iedereen betaalt wat hij of zij het waard vindt.” Waarom dan niet iedereen uitnodigen? „Je wilt de controle houden. Het moet leuk blijven en voor de mensen die willen luisteren naar muziek.”

Deze woensdagavond komt de Eindhovense Iris Penning. Eerder stond ze in Paradiso. Nu dus, eh, hier. „Bijzonder om hier te spelen”, zegt ze bij binnenkomst. „Maar geloof me, er zijn meer vreemde plekken om te spelen dan je denkt”, lacht de blondine. Nieuwsgierig? Toch maar een uitnodiging scoren de volgende keer. Sherlock: er is een Facebook-groep!

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.