Volledig scherm
'Met beide voeten op de grond', kunstwerk van Frans van Hintum.

Gespot: grote gele vogel voor voormalige Pauluskerk

Vr 11 nov: Wat een grote gele vreemde vogel staat daar opeens bij de oude Pauluskerk. Misschien heb je hem al gezien, hij staat er namelijk sinds vorige week vrijdag. Of misschien herinner je je hem nog ergens anders van.

Door Rachelle Suppers

De gekke vogel was namelijk eerder een onderdeel van Kunst aan de Maas. Het kunstwerk – wel 5,6 meter hoog - komt uit handen van Frans van Hintum die met zijn atelier samen met elf andere kunstenaars in @Paulus huist. Eigenlijk is het gele gevaarte nu dus ‘terug op het nest’. Het draagt de titel ‘Met beiden voeten op de grond’. ,,Maar het heeft wel meer bijnamen, hoor”, lacht de kunstenaar. ,,Pas noemde iemand hem de Walgvogel, naar het boek van Jan Wolkers.”

Het kunstwerk staat voor de mentaliteit van deze streek. ,,Doe maar gewoon. En ik geef kleine versies van het beeld ook weleens cadeau aan mensen die er even doorheen zitten. Het betekent ook borst vooruit, schouders eronder en neus in de wind.”

Na Kunst aan de Maas in 2015 werd het beeld gedemonteerd en werd het tijdelijk opgeslagen bij de paardenmelkerij in Oijen. Dit jaar werd het in Mook tentoongesteld, maar daar moest het in oktober echt weg. Sinds vorige week staat het voor de Pauluskerk. ,,Veel mensen blijven even staan en kijken ernaar. Ook zie je vaak de hoofden van de automobilisten draaien. Tja, het valt nogal op, dat geel. Het is trouwens hetzelfde signaalgeel als van de NS-treinen”, aldus Van Hintum.

Voorlopig blijft de vreemde vogel staan. Totdat er een koper gevonden is. Mocht je plaats over hebben in je tuin: het beeld kost 5500 euro en staat op Marktplaats.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.