Volledig scherm
De Groene Engel in Oss © Paul Driessen

Groene Engel Oss financieel opnieuw in de knel, nu het cultuurpodium

OSS - De Groene Engel in Oss verkeert opnieuw in financiële moeilijkheden. Niet de horeca, maar het cultuurpodium komt tienduizenden euro's tekort.  Cultuurwethouder Frank den Brok informeert vrijdag de gemeenteraad. 

Het cultuurpodium wordt genekt door drie langdurig zieken waarvoor het niet is verzekerd. De vervanging plus reïntegratiekosten van het eigen personeel moet uit eigen zak worden betaald. Maar de reserves van De Groene Engel zijn onvoldoende om de onverwachte kosten op te vangen. ,,Beide zaken hebben een behoorlijke impact op de organisatie,  die met zes fte's klein is”, aldus Den Brok.

Quote

De vervanging plus reïntegratiekosten van drie zieke medewer­kers hebben een behoorlij­ke impact op de organisa­tie

Wethouder Frank den Brok

Het is onduidelijk waarom het cultuurpodium enkele jaren geleden bij de verzelfstandiging geen verzekering tegen ziektekosten heeft afgesloten. ,,Dat moet uitgezocht worden”, zegt wethouder Den Brok. ,,Het cultuurpodium had ongeveer achttien jaar een ziektepercentage van nul procent, wij hebben nu dus vooral pech”, merkt directeur Oscar Jansen van het cultuurpodium op. 

Niet in gevaar

Hij benadrukt dat de programmering van De Groene Engel niet in gevaar is. ,,Die gaat gewoon door. We hebben zelfs iets meer voorstellingen dan vorig jaar. En ook meer bezoekers. Dus daar zit het probleem niet.” 

Het cultuurpodium staat los van het horecagedeelte dat de Groene Engel een jaar geleden in eigen handen kreeg na onder meer een crowdfundingsactie. Daarmee kwam ruim anderhalve ton binnen. 

Weinig

Als de horeca voldoende geld oplevert, dan komt dat ten goede aan de cultuurprogrammering, maar als de horeca weinig oplevert, mag het cultuurpodium daar niet onder lijden. Zo staat het in de afspraken met de gemeente Oss, die het cultuurpodium subsidieert. 

Omdat het gescheiden werelden zijn hoeven mensen die meededen aan de crowdfundingsactie zich niet druk te maken dat ze hun inleg door de huidige malheur niet terugzien, benadrukken de directeur en de wethouder in koor.

Uitzoeken

Hoe het verder moet met De Groene Engel wil wethouder Den Brok de komende weken laten uitzoeken. Den Brok wil dat een extern bureau de financiële situatie in kaart brengt, een rapport daarover verwacht hij binnen vier tot zes weken. Moet de gemeente gaan bijspringen? Den Brok wil daar niet op vooruit lopen. ,,Eerst moet het onderzoek klaar zijn. Als dan blijkt dat de gemeente het beste kan bijspringen, dan moet dat gebeuren op basis van vertrouwen dat het beter zal gaan.”

De horeca-inkomsten zijn nog onvoldoende hoog om de tekorten bij het cultuurpodium te compenseren. Den Brok: ,,Zo ver zijn we helaas nog niet, dat is toekomstmuziek. Het horecadeel heeft ook een lastige start gemaakt, de bedrijfsleider is al na een paar maanden gewisseld.” 

Quote

Het horecadeel is nog steeds erg afhanke­lijk van de programme­ring.

Frank den Brok, Wethouder gemeente Oss

De laatste maanden gaat het wat beter, met veel uitverkochte voorstellingen, aldus de wethouder. ,,Maar het horecadeel is nog steeds erg afhankelijk van de programmering. Bijna zeventig tot tachtig procent van de omzet van de horeca heeft een link met voorstellingen in het cultuurpodium. Twintig tot dertig procent  zijn maar mensen die alleen komen eten en drinken. Uiteindelijk zal dit percentage omhoog moeten.”

Rouwig

De Groene Engel heeft sinds januari ook de horeca-afdeling in eigen beheer.  De rol van het vroegere horecabedrijf van Herbert en Tess van de Veerdonk was daarmee uitgespeeld. Daar waren de leden van cultuurstichting Groene Engel niet bepaald rouwig om. Het boterde al jaren niet tussen de huisgenoten.

Blogs