Volledig scherm
Zaterdag 9 juli houdt Boer Spierings een gezamenlijke open dag met paardenmelkerij en zorgboerderij de Burgthoeve in Oijen. © Peter van Huijkelom

Hoe doet een koe: gezamenlijke open dag Boer Spierings Oss en Burgthoeve Oijen

Do 7 jul: Hoe ging die uitspraak? Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen? Nou, in het geval van de gezamenlijke open dag bij Boer Spierings en paardenmelkerij en zorgboerderij Burgthoeve deed deze krant dat wel. Voor de tweede keer belandde er een verkeerde datum in de krant. „Tja, dit hebben we inderdaad al eerder meegemaakt. Toen konden we twee open dagen houden, omdat mensen dachten dat het op zondag in plaats van zaterdag was”, lacht Jasper Spierings.

Door Rachelle Suppers

Gelukkig kan hij er om lachen, maar een beetje stom is het natuurlijk wel dat we dit jaar weer schreven dat de open dag op zondag 9 juli is, in plaats van zaterdag. Maar goed. Zaterdag 9 juli dus! Wat er dan precies te doen is? „We willen laten zien wat er in de landbouw gebeurt. Vroeger was er in iedere familie wel een oom, opa of voorouder die boer was. Tegenwoordig staan we er steeds verder vanaf”, aldus boer Spierings.

Dus nee kinderen, melk komt niet uit dat kartonnen pak van de super op de hoek, maar uit een koe. Spierings: „Gelukkig zie je wel dat mensen het weer belangrijk gaan vinden om te weten waar het eten vandaan komt.”

Daarom dus een open dag bij Spierings met uitleg over koeien, kaas, deuntjes van The Dirt Kings (what’s in a name?), speciaalbier en streekproducten. Voor wie wil proeven: om 09:30 uur is er ook een streekontbijtje in de wei. Of bij slecht weer in de stal, smakelijk! Hopen op mooi weer dus.

Ook vertrekt er een treintje richting zorgboerderij Burgthoeve in Oijen. Daar zijn demo’s van voltigevereniging Hipp-Oss en ponyclub de Hoefslag. Het huifbed - speciaal gemaakt voor mensen met een meervoudige handicap - wordt ook gedemonstreerd. En natuurlijk worden er paarden gemolken. Of dat anders is dan bij koeien? „Ja, dat is niet te vergelijken. Zoiets als appels en peren”, lacht Jasper Spierings. Zondag - nee grapje, zaterdag! - 9 juli, van 11:00 uur tot 16:00 uur.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.