Volledig scherm
Peter Sieben kan zijn gehaktbal vanaf nu weer eten bij 't Juffie.

Horecanieuws: ’t Juffie heeft weer ballen

Vr 17 jun: Een druilerige vrijdagmiddag. Op het terras van het ‘nieuwe oude’ Juffie op Terwaenen genieten twee dames van een wafel met ijs. Én slagroom. “Die hebben we wel gemist, hoor”, roept Gerrie van Berkel – geen familie van – terwijl ze vakkundig de befaamde Osse wafel eet.

Door Rachelle Suppers

De kunst is om de wafel te eten zonder knoeien. “Dat leer je na vijftig jaar wel”, grapt Marie van Bergen die naast Van Berkel op het terras zit. “Ik herinner het me nog goed. Ik was vier toen mijn zwager me meenam naar ’t Juffie voor een ijsje. Ik had nog nooit zoiets lekkers op. En dat vind ik nog steeds. Ik ben er mee grootgebracht.”

En dat geldt voor velen in en om Oss. Binnen zit Peter Sieben. Die komt speciaal voor de gehaktbal. “Eigenlijk heb ik geen honger, maar ik moest even komen proeven of hij nog net zo lekker is als vroeger”, vertelt hij terwijl hij een hap neemt. “En dat is ’ie. Doe mij nog maar een gehaktbal!”, roept hij naar eigenaar van ’t Juffie Frank van Berkel. Dat die ballen er weer zijn, is ook te danken aan Fabiéne van Heeswijk van café Marktzicht. Zij is nu ook mede-eigenaar van het nieuwe Juffie. “Het kost enorm veel tijd om de gehaktballen te maken. Het scheelt veel dat we nu met zijn tweeën zijn”, vertelt ze. En nee, het geheime recept gaat ze niet verklappen.

Toen de gehaktbal in 2014 verdween uit het assortiment op de voormalige locatie aan de Hooghuisstraat, kreeg Van Berkel veel kritiek. Mensen bleven weg. Zo ook Sieben die nu speciaal voor de gehaktbal weer terugkomt. “Ja, dat was wel een issue om hem weer opnieuw in te voeren. Het scheelt veel dat hier voorheen al een snackbar zat, dus alles was voorhanden”, vertelt Van Berkel.

In december 2015 sloot Van Berkel de zaak aan de Hooghuisstraat. Dit is nu het Friethuys van Gert Jordaans. In arpil werd een vergunning aangevraagd voor ’t Juffie op Terwaenen. Dat de comeback van de bal een gouden zet is geweest, bleek donderdagavond al tijdens de opening. Voor de deur stond zo’n veertig man te wachten. Ook leuk: op de gevel prijkt nu de naam ’t Juffie. Want ja, zo noemde iedereen het de afgelopen 85 jaar toch al. Daarmee omarmt Van Berkel de rijke geschiedenis die het familiebedrijf kent.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Volledig scherm
Marie van Bergen (l) en Gerrie van Berkel (r) genieten weer van hun oude vertrouwde wafel.