Volledig scherm
De panelen worden op de muur bevestigd. Vooraan (blauwe trui) kunstenaar en initiatiefnemer Alex van der Heijden.

Houtstraat Oss krijgt groot muurmozaïek

Vr 28 okt: Wie goed kijkt ziet een ossenkop verschijnen in de gekleurde tegeltjes. Nog twee nachtjes slapen en dan wordt de muurmozaïek, gemaakt voor en door inwoners uit de gemeente, onthuld in de Houtstraat. En die kale witte muur kijkt nu al een stuk gezelliger.

Door Rachelle Suppers

Het is een heel gesjouw, die panelen aan de wand bevestigen. Initiatiefnemer Alex van der Heijden en twee andere vrijwilligers zijn er maar druk mee. En dan brokkelen er potdorie ook nog wat tegeltjes af. ,,Echt waar, ik heb nog nooit zo hard gewerkt als afgelopen week. Het project is al in april gestart. In totaal zijn er 33 platen van een vierkante meter gemaakt. De laatste drie moesten deze week nog afgemaakt worden”, zucht de kunstenaar, wel nog altijd met een glimlach.

De wandmozaïek moet de plattegrond van Oss voorstellen. Uit iedere dorpskern en uit iedere Osse wijk bogen een aantal koppen zich over het ontwerp. Wat moet er op? Veel kerken en symbolen van wijken als een diamant en een vlinder. De verenigingen, de regenboog van de gemeente Oss en de vluchtelingen in het Osse belastingkantoor: ze krijgen allemaal een plekje. Ook de groep ‘tegeltjesplakkers’ – bij elkaar zo’n 300 mensen – was divers. Waterschap Aa en Maas, de Maashorst, het college van B. en W., gehandicapten en kinderen, ze mochten allemaal een steentje bijdragen.

Komende zondag 14:00 uur wordt het staaltje ‘community art’ onthuld. Pandeigenaar Bob Vink stelde een kale witte muur aan de Houtstraat beschikbaar om het kunstwerk aan te bevestigen. In totaal heeft de plattegrond een omvang van twintig vierkante meter en telt het – volgens de berekening van de heren – bijna 200.000 tegeltjes. Zondag is meteen ook de laatste dag van het Mozaïekfestival aan de Wal. De expositieruimte sluit om 17:00 uur haar deuren.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

  1. Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na  uitbreiding Oijense Zij
    PREMIUM

    Golfers staan elkaar nooit meer in de weg na uitbrei­ding Oijense Zij

    OSS - Wat is het soms passen en meten, op de enige echte golfbaan van Oss. Wie alle negen holes wil afwerken, moet tot twee keer toe uitwijken naar de driving range, de oefenbaan. En dat is dan weer onhandig voor wie daar net een balletje staat te slaan. Zo loop je elkaar op drukke dagen eigenlijk steeds in de weg. Maar dat is vanaf komend voorjaar allemaal voorbij, want de golfbaan Oijense Zij breidt stevig uit.

Blogs