Volledig scherm
Het pakketje om aan de slag te gaan met project 100-100-100.

In 100 dagen 100% afvalvrij?

Ma 2 jan: Bij een nieuw jaar - de beste wensen nog voor 2017! - horen nieuwe voornemens. Voor wie daar in gelooft natuurlijk. Want hoe vaak hebben we al beloofd te stoppen met roken en meer te gaan sporten?

Door Rachelle Suppers

Wie de nieuwsoverzichten van 2016 heeft bestudeerd, heeft vast opgemerkt dat het niet een bijster rooskleurig jaar was. Van ellende kwam nog meer ellende. Het soort ellende waaraan je als individu helaas weinig kunt doen. Maar juist daarom was 2016 ook een jaar waarin we in de spiegel keken en ons afvroegen: waar kan ik wél iets aan doen?

De gemeente Oss bedacht een mooi project dat deze gedachte ondersteunt: 100 huishoudens, 100 dagen, 100% afvalvrij. Kan dat? Een vraag die ook ik ga proberen te beantwoorden. Het doel is om zo min mogelijk restafval te produceren. Dus: scheiden die handel! Op 1 januari ging de proef officieel van start. Op een online profiel staat informatie: wat mag er bij het plastic? Wat bij het restafval en wat gaat in de GFT-bak? Eerlijk is eerlijk, dat aluminiumfolie bij het plastic hoort en kaaskorsten en keukenpapier bij het restafval wist ik nog niet. Aan het einde van de week mag ik mijn zakje restafval wegen en het aantal gram/kilo invullen op het profiel. Daar staan ook weekopdrachten op. De eerste: opengemaakte verpakkingen tellen. Zijn er stiekem meer dan je denkt. Hoewel mijn vriend en ik op 1 januari vooral de deur uit zijn geweest, gingen er toch vijf verpakkingen open. Gisteren was dit aantal al bereikt om drie uur in de middag. En ja, daarbij worden theezakjes ook meegerekend. Onnodige verpakkingen vallen meteen op: een plastic zak om bananen?!

Dus mijn goede voornemen voor 2017: minder afval produceren en proberen niet meteen met een vingertje te wijzen. Eerst kijken wat je zelf kunt doen. O ja, en beloftes nakomen: in 2016 is stoppen met roken trouwens gelukt en is de sportfrequentie gestegen!

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Blogs