Volledig scherm
Leerlingen van het TBL pitchen hun idee over de herinrichting van het Osse centrum.

Jeugd over toekomst Osse centrum: meer fastfood, meer winkels

Ma 18 jul: De jeugd uit Oss en omstreken weet wel wat er moet gebeuren om het stadscentrum aantrekkelijker te maken. Fastfood, meer hippe winkels en vooral meer entertainment voor de jeugd. Duidelijke overeenkomsten in de pitches die leerlingen van 3 atheneum op het TBL gisteren gaven.

Door Rachelle Suppers

De leerlingen kregen twee dagen de tijd om te stoeien over de toekomst van het stadshart. Thema’s: het voormalige V&D-pand, het winkelgebied en het sportveld van TBL.

Dit resulteerde in slimme, mooie plannen, zoals het oude V&D-pand slopen, opnieuw bouwen en inrichten met winkels als H&M, Zara en Flying Tiger met daar bovenop een bibliotheek die ruimte biedt voor vergaderingen, workshops en presentaties. Of een leeg plein, waar nu parkeerplaats de Wal is, met verrijdbare bankjes en bloembakken. Opdat het kan wijken voor evenementen en anders gewoon een chille plek is om samen te komen. Met een mooi klimtoestel - in de vorm van een os - voor de kinderen. Maar er kwamen ook wat minder briljante ideeën uit, zoals een KFC en een fitnesscentrum onder één dak plaatsen in het leegstaande V&D-pand. Niets mis mee hoor, maar of deze twee partijen bij elkaar horen?

Al met al vooral mooi om te zien dat de jeugd eindelijk gehoord wordt. Op de voorste rij dan ook wethouder Gé Wagemakers en centrummanager Jack van Lieshout, want ja, hoe vaak krijg je nou de kans om uit de monden van jongeren zelf te horen wat ze nou van dat hele centrum vinden? En ze vinden het nu nogal saai. Dat werd wel duidelijk. Wethouder Wagemakers gaf na de presentaties dan ook aan veel energie te hebben gekregen van de geopperde ideeën. „Er zijn veel overeenkomsten. Jullie willen een H&M, uitgaan, fastfood. Een compleet dagje uit”, vatte hij het samen. „Dat wil ik ook wel.” Of er echt een goud idee tussen zit, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.