Volledig scherm
Annet Teunissen is een van de zeventien kunstenaars die exposeert tijdens de zomerexpositie 'Achter de Hekken' bij K26.

Kijkje ‘achter de hekken’ bij zomerexpositie K26

Do 14 jul: Hekken, ze kunnen mensen binnen of buiten houden. Een veelzijdigen actueel thema. Juist nu de stroom vluchtelingen zo groot is dat landen aan de buitengrenzen van Europa hekwerken inzetten om mensen buiten te houden. Zeventien kunstenaars van K26 (Stichting Kunst en Cultuur Oss) gingen met dit thema aan de slag.


Door Rachelle Suppers

Eén van hen is Annet Teunissen. „Hekken zijn een beperking voor hen die ervoor staan, maar ook voor degenen die erachter staan”, vindt ze. Zelf maakte ze gebruik van die beperking in haar fotocollage in zwart-wit over de sloop van ziekenhuis Bernhoven. „Ik heb vier maanden lang de sloop van het ziekenhuis gefotografeerd. Iedere keer als ik voorbijkwam keek ik wat er veranderd was. Ik mocht het terrein wel op, maar ik ben bewust achter de hekken gebleven”, legt ze uit.

Waarom ze voor de sloop van Bernhoven koos? „Ik heb altijd in Oss gewoond en dus heb ik ook op deze plek veel meegemaakt. Telkens als ik fotografeerde, spraken mensen me aan en vertelden zij verhalen over wat zij in het ziekenhuis hadden meegemaakt. Het is leven en dood. Vandaar ook dat de foto’s in zwart-wit zijn.”
Het kunstwerk rond Bernhoven is één van de drie werken van Teunissen in de expositie.

Naast Teunissen exposeren er nog zestien kunstenaars die allen hun visie op ‘achter de hekken’ op eigen wijze presenteren. En bezoekers kunnen zelf ook meedoen. Bij het kunstwerk van Jur Strelitski, een hekwerk dat vooraan in de ruimte staat, mogen bezoekers op een A4’tje kenbaar maken wat ‘achter de hekken’ voor hen betekent. Dit rollen zij dan op en hangen zij aan het hek. „Zoiets als de slotjesbruggen”, licht de kunstenaar toe.

De expositie is vanaf donderdag 14 juli te zien en loopt tot en met 21 augustus. Zondag om 15.00 uur is de officiële opening.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.