Volledig scherm
Concept Uitgestelde Koffie nu ook in Oss bij Delifrance.

Kopje koffie extra op rekening voor minderbedeelden in Oss

Vr 4 nov: Hij is amper twee dagen bezig en de ‘snoeppot’ bij Délifrance telt al meer dan tien muntjes die ogen als de plastic goudstukken uit het achterste van ‘ezeltje strek je’ in de Efteling. Maar met deze muntjes kun je iets meer dan ze thuis in een kast opbergen en vergeten: de muntjes zijn een kopje koffie waard. Een kopje koffie voor mensen die het zelf niet kunnen betalen.

Door Rachelle Suppers

‘Uitgestelde koffie’, heet het concept. Of ook wel een caffè sospeso in het Italiaans. Franchisenemer Cor van Roosmalen van Délifrance las erover in de krant en wist het meteen: ,,Dit ga ik ook doen.” Het principe is simpel. Je bestelt één kopje koffie, maar rekent er twee af. Als je dat wilt, tenminste. Die bon van het tweede kopje – in dit geval in de vorm van het gouden muntje – gaat in een pot. Wanneer iemand die het financieel niet breed heeft binnenkomt, vraagt hij of zij naar een ‘uitgestelde koffie’ en Van Roosmalen haalt een muntje uit de pot. En voila, ook deze mensen kunnen een gezellig kopje koffie drinken in de stad.

,,Er komen hier heel veel oudere, vaak wat eenzame mensen. Zij maken graag een praatje en vertellen dan wat ze hebben meegemaakt. Ik wil meer van deze mensen bereiken”, vertelt Van Roosmalen. ,,Zo komt hier vaak een groep voorbij van zorgcentrum De Wellen. Dan zeg ik weleens: ‘Kom een kop koffie drinken!’, maar daar is dan vaak geen geld voor. Nu kan ik hen wat aanbieden vanuit de pot. Dat geldt natuurlijk ook voor daklozen of mensen die moeten leven van de Voedselbank”, voegt hij daaraan toe.

Wie precies recht heeft op zo’n kopje is moeilijk te zeggen. ,,Ik mag natuurlijk niet vragen naar iemands financiële situatie. Ik ga er vanuit dat mensen eerlijk zijn.” Voor sommigen zal het ook een hoge drempel zijn, vragen om een kopje koffie. ,,Ik wil mensen juist over die drempel helpen”, aldus Van Roosmalen. Ben je als horecaondernemer dan ook een maatschappelijk werker? Van Roosmalen lacht. ,,Soms wel ja. Sommige mensen komen eerst naar me toe om even te vertellen dat de hond niet meer ziek is of dat het nu goed gaat met hun rug.” Iets wat hij overigens heel leuk vindt. ,,Ik wil er voor deze mensen zijn.”

Woensdag was de eerste dag van de Uitgestelde Koffie. ,,Ik heb heel veel leuke reacties ontvangen en er zijn al best wat mensen geweest die een extra kopje hebben afgerekend.” Als de actie goed blijft lopen wil Van Roosmalen in de toekomst hetzelfde gaan doen met een kom soep en een broodje.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.