Volledig scherm
Living Statues Oss: Het Droombeeld in de Kerkstraat.

Living Statues Oss: meer en beter dan ooit (video)

Zo 28 aug: Drukte in de stad. Op maar liefst 38 plekken in en om het Osse centrum vergaapt het (winkelend) publiek zich aan de ‘levende standbeelden’. Nog nooit stonden er zo veel. Ook is het de eerste keer dat de statues door een jury worden beoordeeld.

„Prachtig geschminkt, niet?”, stoot Maria Dobbelsteen haar mede-jurylid Maarten Luijk aan terwijl ze naar ‘Het Droombeeld’ in de Kerkstraat kijkt. Hij knikt. „De bloemen in de bakken naast haar kleuren ook perfect bij de grime”, concludeert hij. „Zullen we een acht geven?”, stelt Dobbelsteen voor. Maar Luijk is kritisch. „Ik zou zeggen een 7,5. Er is geen interactie met het publiek”, concludeert hij.

Het zijn allemaal punten waar de tweekoppige jury gisteren op moest letten: grime, kleding, de houding, de entourage en interactie met het publiek. En dan: klopt het geheel? Is het duidelijk wat het ‘levende standbeeld’ wil zeggen? Lastig om een winnaar te kiezen, want het niveau van de living statues ligt erg hoog. „Je ziet statues terug die acht jaar geleden nog als amateur meededen. Dat is mooi om te zien”, weet Dobbelsteen die het evenement in de stad zelf zo’n zes keer mee heeft opgezet. „Dit jaar hebben we ook mensen teleur moeten stellen. We hebben nu plek voor 38 statues. Er waren zelfs zondagochtend nog statues die graag mee wilden doen wanneer er een plekje vrij zou komen”, weet ze. „Wie weet komen er volgend jaar dus nog wel meer bij.”

Er zijn veel living statues die hoge ogen gooien. Zo is er de Buddha op Terwanen, een beeld dat nauwelijks van een stenen beeld valt te onderscheiden. De Vallende Ober op de Heuvel trekt ook veel bekijks en de Mosselman in de Peperstraat was voor sommige kinderen toch net iets te eng. De winnaar wordt uiteindelijk bepaald door zowel de jury als het publiek.

Op maar liefst 38 plekken in en om het Osse centrum vergaapt het (winkelend) publiek zich zondagmiddag aan de ‘levende standbeelden’. Nog nooit stonden er zo veel.