Volledig scherm
Martijn van de Pol ging vorige week dinsdag de strijd met de Super Catamaran aan. Hij verloor. © Kees Kroket

Ludieke actie Kees Kroket Oss: ‘Doe mij een kilo friet speciaal en twee XXL-frikandellen’

Woe 20 jul: Eén kilo friet, twee XXL-frikandellen en een berg speciaalsaus. Dat zijn de ingrediënten van een ‘Super Catamaran’. Kees Kroket in Oss daagt bunkeraars deze maand uit om dit culinaire hoogstandje van anderhalve kilo binnen een half uur naar binnen te werken. Een beetje á la de Amerikaanse eetwedstrijden.

Door Rachelle Suppers

Lukt dat? Dan kost de Catamaran niets. Een ludieke actie die op social media nogal wat reacties oplevert. „Tja, om eerlijk te zijn hebben we dit niet zelf bedacht, hoor. Een cafetaria in Vught begon ermee”, geeft cafetariahouder Joey Van den Berk toe.

In Vught staat het record op 18 minuten. In Oss werd het ‘schrokken zonder dokken’ nu tweemaal op dinsdag tussen 14:00 en 16:00 uur gehouden. Het is nog niemand gelukt. Ondanks dat het bericht op Facebook wel 50.000 mensen heeft bereikt, is er nog maar één deelnemer geweest. De tweede dinsdag was het waarschijnlijk te heet voor een wedstrijdje frikandel-happen.

Het lukte Martijn van de Pol, eerste deelnemer, niet om de Catamaran binnen een half uur op te eten. „Het ging redelijk goed, maar het was toch wel heel veel. Dan wil je snel beginnen en dooreten, maar dan zit je ook al snel vol”, vertelt hij. Waarom hij zich in godsnaam volgooit met anderhalve kilo frituur? „Ik zag het op Facebook en werd getagd door vrienden. Ik dacht: altijd leuk om te proberen!”

Leuk ja, maar ook verantwoord in een tijd waarin de healthy smoothies en avocado’s ons om de oren vliegen? „Sonja Bakker-verantwoord zal het niet zijn”, lacht Van den Berk. „Maar ach ja, mijn vader zei altijd: eerst pakken ze de rokers en de drinkers aan, daarna de eters.” Zelf heeft de snackbarhouder - die er verdacht slank uitziet voor een snackbarhouder - het nog niet geprobeerd. Voor wie durft: bunkeren kan deze hele maand nog op de dinsdagmiddag. Catamaran stan.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.