Volledig scherm
Repetitie voor Hartog Proms aan de Beethovengaarde in Oss. Links huidig dirigent Jan Koolen. Hij neemt na 12,5 jaar afscheid van de vereniging. © Ruud Rogier

Maestro, muziek: op zoek naar dirigent tijdens Hartog Proms

Do 24 jun: So you wannabe a Maestro? Tijdens de Hartog Proms kruisen vijf ondernemers uit Oss en omgeving de dirigeerstokken en strijden zij om het dirigentschap van de Osse muziekvereniging Hartog. O ja, er doet ook nog een echte dirigent mee, nummer zes dus. Zien dus of het publiek de professional herkent.

Door Rachelle Suppers

Het is de allereerste keer dat muziekvereniging Hartog het initiatief neemt om een Promsconcert op touw te zetten. Op 1 en 2 juli staat het orkest, samen met slagwerkgroep, popkoor Pop-Eye en vijftien solisten op de planken in de Groene Engel. Dat is ook een primeur voor het poppodium: nooit eerder speelde hier een Osse muziekvereniging.

Lievekamp of Groene Engel?
Maar ja, waarom eigenlijk ook de Groene Engel en niet de Lievekamp? “We wilden geen zitconcert. Het liefst zien we aan het slot de polonaise voorbijkomen. Dat is de nieuwe weg die we als vereniging een tijd geleden al zijn ingeslagen. Daar hoort een concert bij waarbij door jong en oud gedanst mag worden”, licht Nestor Rodriguez van muziekvereniging (MV) Hartog toe.

Dirigent Jan Koolen neemt na 12,5 jaar afscheid. Om dit niet onopgemerkt voorbij te laten gaan, bedacht club Hartog iets ludieks om de nieuwe opvolger bekend te maken. Toen kwam begin dit jaar het programma Maestro op televisie, een zoektocht naar een nieuwe dirigent. Met dat idee konden we wel iets!”, aldus Rodriguez.

Oefenen met Youtube
Daarom werden ondernemers uit de regio gevraagd om voor even in de huid van dirigent te kruipen. Zij zullen twee nummers dirigeren: La Storia en een track uit de Disney-film Brave. Advocaat Benny van Zandvoort is één van de kersverse dirigenten. “Ik houd vaak genoeg een pleidooi in de rechtszaal, maar een orkest leiden is toch wel even anders. Thuis oefen ik met Youtube-filmpjes. En mijn vrouw en twee dochters maar lachen.”

Hartog Proms start op 1 en 2 juli om 20:00 uur. Op het programma geen hoempapa-muziek, maar popsongs van o.a. Coldplay en Dotan. Ook de Toppers ontbreken niet en de slagwerkgroep belooft een act zonder de standaard trommels. Als het aan Hartog ligt, wordt het Promsconcert om de twee jaar herhaald.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.