Volledig scherm
Drie voorbeelden van mogelijke verticale tuinen in Oss, gegeven door het centrummanagement Oss.

Meer groen: verticale tuin voor centrum Oss

Ma 13 jun: Het is geen stadspark, maar wel een groen begin, die verticale tuin die op de planning staat in het centrum. Een watte? Ja, een verticale tuin, zo eentje die omhoog loopt dus. Een hippe groene wand om een lelijke, saaie muur wat cachet te geven.

Door Rachelle Suppers

Toegegeven: er zijn nogal wat wandjes die hiervoor in aanmerking komen. Iets wat ook het centrummanagement en VVV Oss niet is ontgaan. Daarom besloten Bianca Hoegée (centrummanagement) en Jeannette Huussen (VVV) vorige maand het idee voor een groene wand in te sturen naar het IVN (Instituut voor natuureducatie en duurzaamheid). „Het begon met een simpele vraag: hoe kunnen we het centrum wat groener maken?”, vertelt Huussen.

Inderdaad simpel: wat groen op een kale muur planten. Het tweetal won de aanmoedigingsprijs en mag ook rekenen op een duwtje in de rug van de gemeente en het waterschap. Om en nabij komt dat duwtje neer op zo’n 10.000 euro. De pandeigenaar moet ook wat inleggen. Maar ja, welke? Om daar achter te komen werd er afgelopen zaterdag tijdens de Boerenstreekmarkt een ‘top drie’ gepresenteerd waarop men kon stemmen: het pand van Dixons, een wand in de Monsterstraat en eentje in de Peperstraat waar straks Da Tommaso naartoe verhuist en een restaurant begint.

Volgens Jeannette Huussen en centrummanager Jack van Lieshout waren de reacties positief. „Vooral Dixons scoorde hoog. Dit pand ligt ook meer in het zicht”, zeggen beiden los van elkaar. Toch wordt ook de Monsterstraat genoemd, omdat juist dit straatje nu wat levendiger is geworden door de komst van Miens Eethuis. Vrijdag is er overleg over het ‘hoe nu verder’. Daarbij worden ook de kosten door een Geffens hoveniersbedrijf in kaart gebracht. En nee, goedkoop is een verticale tuin niet. Met het budget hopen de initiatiefnemers één verticale tuin te kunnen maken.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.