Volledig scherm
Drukte tijdens het open huis van Museum Jan Cunen.

Met benen buiten tijdens open huis Museum Jan Cunen Oss

Za 20 feb: Of het ooit zo druk was in het Osse museum valt te betwijfelen. Het vernieuwde museum Jan Cunen gooide zaterdag haar deuren open en iedereen was welkom. Dat heeft het museum geweten.

Door Rachelle Suppers

Vijf minuten voor aanvang stonden bezoekers al te popelen om naar binnen te mogen. In het museum weden maar liefst drie nieuwe tentoonstellingen gepresenteerd: We Make Carpets in dialoog met Bergoss, Chris Berens: een moderne Jeroen Bosch en Meesters van de Haagse School. Hiermee slaat het museum een nieuwe weg in. Verleden, heden en toekomst worden verbonden. Tout Oss leek uitgelopen te zijn om een glimp van deze nieuwigheidjes in het museum mee te pikken.

Ook kunstenaar Chris Berens himself – van oorsprong een Ossenaar – was aanwezig tijdens de opening en liet zich live interviewen door Antoinnette Scheulderman (o.a. bekend als journalist voor LINDA, de Volkskrant en als tafeldame bij De Wereld Draait Door). Eigenlijk zou de Bossche producer Jameszoo er zijn voor muzikale ondersteuning, maar deze kon helaas niet komen in verband met ziekte. Afijn, akoestisch duo Clean Pete – tevens tweelingzussen – en de talentjes van BrabantTalent/Stichting Oss Cultureel waren ook prima live entertainment.

Voor de kersverse directrices van het verzelfstandigde museum, Nurnaz Deniz (eindverantwoordelijke) en Karin van Lieverloo (artistiek directeur), was het een extra spannende dag. “We hadden verwacht dat het veel bezoekers zou trekken, maar dit overstijgt onze verwachtingen. Mooi ook om te zien dat er zoveel mensen uit verschillende leeftijdscategorieën een kijkje komen nemen”, vertelt Deniz terwijl ze van alle kanten aan haar jasje wordt getrokken om een praatje te maken. “We willen dat iedereen zich welkom voelt en het museum als het ware omhelst. Contact maken is belangrijk.”

Tot en met juli kan iedereen in alle rust een kijkje komen nemen. Dan ondergaat het museum een verbouwing waarbij meer expositieruimte wordt vrijgemaakt. Onder andere het torenkamertje waar nu kantoren zitten wordt erbij getrokken. Ook wordt de entree aangepakt en komt er een museumcafé. In september moet de verbouwing afgerond zijn.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

  1. ‘Mag ik een koffie die al door een ander is betaald?’

    ‘Mag ik een koffie die al door een ander is betaald?’

    OSS - ,,Heerlijk vind ik dit.” Hoe blij kan een mens zijn met een simpel kopje koffie? Wat voor de meeste mensen de gewoonste zaak van de wereld is, is voor de Osse Lenie en Nistelrodese Heidi iets bijzonders. Als je elke week de eindjes aan elkaar moet knopen zit een terrasje pikken er gewoon niet in. Tot nu dan. Want in Oss kunnen mensen zonder geld voortaan gebruikmaken van ‘Uitgestelde koffie'. Koffie die al door een ander vooraf is afgerekend.