Volledig scherm
Kunstverzamelaar Frans van Oijen (rechts) in gesprek met Klaas Gubbels en de dochters van kunstenaar Tajiri.

Museum Jan Cunen weer open voor publiek

Za 15 okt: Het vernieuwde museum Jan Cunen is nog niet af, maar sinds dit weekend wel weer open. ,,Jan Cunen wil inwoners van Oss en kunstliefhebbers weer in het hart sluiten”, sprak interim-directeur Margot Elemans tijdens de officiële opening deze zaterdag.

Door Rachelle Suppers

Villa Constance
Dat doet het museum door Oss te verwennen met twee tentoonstellingen in een Oss’ sausje. In ‘Villa Constance’ toont het museum de functies van het rijksmonument door de jaren heen met foto’s, portretten van vorige eigenaren Arnold Jurgens en Arnold van den Bergh, het oude stadhuis en zelfs de bril van archivaris Jan Cunen zelf heeft een plekje gekregen in de tentoonstelling.

‘Twee keer een theezakje gebruiken om kunst te kopen’
Op de tweede en – nieuwe – derde verdieping van het museum is de bijzondere kunstcollectie van de Osse onderwijzer en kunstverzamelaar Frans van Ooijen te zien. ,,Ik heb nog bij hem op school gezeten”, vertelt directeur Karin van Lieverloo nadat ze het publiek welkom heeft geheten. ,,Ik bleef hem tegenkomen tijdens exposities en tentoonstellingen. ‘Je moet eens langskomen’, zei hij dan. We hebben altijd contact gehouden en zo is deze tentoonstelling eigenlijk gekomen.”

In het museum hangen misschien wel meer dan 200 verzamelde werken van Van Ooijen. ,,Frans is iemand die twee keer een theezakje gebruikt om kunst te kopen”, grapt kunstenaar Klaas Gubbels, bekend van de karakteristieke tafels, stoelen en koffiekannen die hij maakt. Hij was zaterdag speciaal aanwezig om de tentoonstelling ‘Van Armando tot Tajiri’ te openen.

Dankbaar
,,Dat verhaal vertelt hij altijd”, zucht Van Ooijen later op de derde verdieping. Voorheen bestond deze ruimte uit kantoortjes. Alle gipswanden zijn tegen de vlakte gegaan en wat er voor in de plaats is gekomen, is een kwart meer expositieruimte, zo’n 250 vierkante meter. Van Ooijen kijkt nog eens rond. ,,Als ik hier rondloop overvalt mij een gevoel van dankbaarheid. Er zijn vandaag zoveel kunstvrienden komen kijken. Daar, daar lopen bijvoorbeeld de dochters van Tajiri”, wijst hij. Ook een oud-directeur van het Kröller-Muller Museum schudt hem de hand en feliciteert hem. Van Oijen straalt van oor tot oor. Of zijn huis nu niet leeg is nu al zijn kunst hier is? ,,Nee hoor, ik heb nog genoeg werk liggen dat ik nu tenminste eens een plekje kan geven”, verzekert hij.

De twee tentoonstellingen zijn tot en met eind januari gratis te bezichtigen voor inwoners van de gemeente Oss. In de tussentijd gaat de verbouwing door. Zo wordt er onder andere nog gewerkt aan de nieuwe entree aan de parkzijde en het museumcafé. In februari zal de verbouwing afgerond zijn.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

  1. ‘Mag ik een koffie die al door een ander is betaald?’

    ‘Mag ik een koffie die al door een ander is betaald?’

    OSS - ,,Heerlijk vind ik dit.” Hoe blij kan een mens zijn met een simpel kopje koffie? Wat voor de meeste mensen de gewoonste zaak van de wereld is, is voor de Osse Lenie en Nistelrodese Heidi iets bijzonders. Als je elke week de eindjes aan elkaar moet knopen zit een terrasje pikken er gewoon niet in. Tot nu dan. Want in Oss kunnen mensen zonder geld voortaan gebruikmaken van ‘Uitgestelde koffie'. Koffie die al door een ander vooraf is afgerekend.