De nieuwe dichtbundel.
Volledig scherm
De nieuwe dichtbundel. © Tom Vos

Nieuwe dichtbundel over Oss: 'Dat rund zonder seks’

OSS - De Maas, café-restaurant De Korenbeurs, de Unoxwinkel, de Paterskerk, de Avondvierdaagse, de paardenmarkt. Het zijn slechts enkele van de talrijke thema's in een nieuwe dichtbundel over Oss, ‘Panklaar’.  

De stadsdichters Jan van den Boom en Kitty Schaap hebben er samen 58 stadsgedichten voor geschreven. Het werk ligt voor tien euro te koop bij boekhandel Derijks in Oss en is een initiatief van het Poëzie Podium Oss (PPO). De bundel is gelardeerd met foto's die ook in Oss zijn gemaakt.

Ook het Stadsarchief en de gepensioneerdenvereniging van de Unilever Vlees Groep Nederland (UVG(UVG-N) hebben meegeholpen aan de totstandkoming van het boekje. Die laatste heeft het cadeau gedaan aan haar leden.  

Een van de gedichten gaat over de naam Oss:

‘Die naam heeft niets te maken met dat rund zonder seks, die ex-stier, sinds kort zelfs zo’n importdier uit Schotland.

Wat doen we trouwens hier in Brabant met die Schotse hooglander? Een en ander is volgens mij een hobby van een politieke partij.

Nee, terug naar de oorsprong: osne of os en klets er nou niet op los; in het Latijn, dus volgens de Romeinen, moet er een doorwaadbare plek of brug geweest zijn.

De Romeinen zijn we lang vergeten, en dat van osne moet je toevallig weten, maar wie ooit een stier zonder ballen aan Oss verbond, bedoelde zeker een rund van Brabants Bont.’  

'carnaval, Korenbeurs 1960'
Volledig scherm
'carnaval, Korenbeurs 1960' © Tom Vos

Blogs