Volledig scherm
Frank Ulijn legt de laatste hand aan het kunstwerk dat zondag onthuld wordt. Op zijn laptop het ontwerp. © Roy Lazet

Onthulling kunstwerk ’50 jaar Ruwaard’ tijdens Midzomerfestijn

Vr 3 jun: De grootste wijk van Oss bestaat vijftig jaar. Komende zondag wordt het project ’50 jaar Ruwaard’ afgesloten op het Midzomerfestijn. Kers op de taart: een kunstwerk gemaakt met en door buurtbewoners.

Door Rachelle Suppers

Frank Ulijn, gespecialiseerd in 3D en ook docent bij de Muzelinck, is er al de hele maand druk mee. „Het hele kunstwerk wordt 2 bij 2,5 meter. Gemaakt op basis van een foto van een boom. Deze heb ik gedigitaliseerd en ik ben gaan lasersnijden”, legt Ulijn uit. Het kunstwerk ligt nu nog in Rosmalen, op het lab bij SPARK. Komende zondag wordt het onthuld door wethouder Frank den Brok, ter afsluiting van het project ‘50 jaar Ruwaard’. Een initiatief van wijkstichting Rucrea. „De boom staat symbool voor het groeiproces dat de Ruwaard de afgelopen vijftig jaar doormaakte. Zelf heb ik er ook gewoond, in de jaren zeventig. Er is zoveel veranderd nu. Het is heel divers. Dat laat ik terugkomen in het kunstwerk.”

In het totaalplaatje zijn zeven verschillende kunstwerken ondergebracht, want de Ruwaard telt zeven buurten. Iedere buurt kreeg een kunstenaar toegewezen die aan de hand van de straatnamen aan de slag ging. Alles krijgt een plekje in de ‘boom’. Lastiger wordt dit wel met het speciaal gemaakte lied voor de Ruwaard. „De bedoeling was dat het lied zou worden afgespeeld in de boom, wanneer je langs bepaalde sensoren kwam. Dit gaat echter niet meer lukken, dus daar moeten we nog iets creatiefs op verzinnen”, aldus Ulijn.

De tekst van het lied werden geschreven door rapper Rico van Breda, de muziek werd gecomponeerd door Bram Versteegen, ook docent bij de Muzelinck. De muzieksmaak van de wijk werd geïnventariseerd door bewoners naar hun favoriete nummer te vragen. „Dat liep erg uiteen. Van Kensington tot Bach. Hierin heb ik geprobeerd de gemene deler te vinden. De muziekstijlen combinerend ben ik samen met Rico tot een nummer van zo’n drie minuten gekomen”, vertelt Versteegen. „Het refrein belooft een meezinger te worden!”

Het Midzomerfestijn is zowel zaterdag als zondag. Op het programma staan onder andere een ‘preuvenement’, een hobby- en promotiemarkt en een wijkbrunch. Het Midzomerfestijn wordt gehouden op de Elzenhoek. De onthulling van het kunstwerk is zondag 13:00 uur.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Blogs