Volledig scherm
Een aantal objecten die mensen mee zouden nemen wanneer zij zouden moeten vluchten. Onderdeel van de tentoonstelling in Stadsarchief Oss.

Op de vlucht: wat neem je mee?

Woe 12 okt: Wat zou je meenemen als er oorlog uitbreekt en je moet vluchten? En wat laat je met pijn in je hart achter? Vragen waar we liever niet over na willen denken en waar we misschien ook wel helemaal geen antwoord op hebben. Ik niet in ieder geval. Oorlog ken ik niet en hoop ik ook nooit te leren kennen.

Door Rachelle Suppers

Maar er zijn (tijdelijke) inwoners van onze stad die dit wél hebben meegemaakt, die wél voor de keuze hebben gestaan: wat neem ik mee en wat laat ik achter? Voor Stadsarchief Oss daarom een reden om Ossenaren op te roepen deze vragen te beantwoorden en hun spullen tentoon te stellen in het Stadsarchief. En dat leverde verschillende objecten op.

De een neemt een portret van haar oom mee, een dierbaar aandenken aan haar oma die niet mocht trouwen met haar grote liefde, maar wel een kind met hem kreeg. Ze vluchtte met haar zoon naar Oss, omdat ze in haar geboortedorp met de nek werd aangekeken als alleenstaande moeder. De zoon op het portret stierf uiteindelijk tijdens de politionele acties in Nederlands-Indië.

De ander gaat voor iets praktisch als een telefoon en een portemonnee. Een meisje van 13 neemt graag haar bed mee, omdat ze anders niet kan slapen en weer een ander neemt voedsel- en kledingbonnen mee uit de Tweede Wereldoorlog, ter herinnering aan die tijd.

Dit alles heeft te maken met de reizende tentoonstelling ‘Achtergelaten Erfgoed’ van Erfgoed Brabant waarin twee Syrische archeologen foto’s laten zien van verwoest erfgoed uit het land van herkomst. Hieraan gekoppeld laat het Stadsarchief beelden zien van Oss in oorlogstijd: de oorlog in de middeleeuwen met de Gelderse troepen, de Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog ook naar Oss kwamen en de Tweede Wereldoorlog. De tentoonstelling wordt op 20 oktober officieel geopend en is tot januari te zien.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.