Oss promoot sporten en bewegen: ook mensen met een beperking kunnen Nederlands Kampioen worden

VIDEOOSS - Zwieren, gooien, zigzaggen. Kinderen van de Hub-basisschool en mensen met een beperking halen deze vrijdag hun hart op in de sporthal bij de Talentencampus in Oss.

De aan een rolstoel gekluisterde Nick Peeters (32) uit Nijmegen heeft wat je noemt een fijne dag. Hij vindt het geweldig om zijn sport, boccia, te promoten in Oss. Boccia is zittend jeu-de-boulen, bedoeld voor mensen met een beperking. 

Quote

Ik ben vijf keer Nederlands kampioen boccia geweest

Nick Peeters
Volledig scherm
Nick Peeters is gek op zittend jeu-de-boulen. © Tom Vos

Peeters is deze vrijdag een van de deelnemers aan de Unieke Sporten Dag in de sporthal bij de Talentencampus in Oss, speciaal voor kinderen en volwassenen met een beperking. Het is de eerste keer dat het evenement wordt gehouden, wie weet komt er volgend jaar een vervolg. 

Mede-organisator Justin Hendriks van het Sport Expertise Centrum loopt tevreden rond. ,,Wij brengen aanbieders van sporten en sportieve mensen met een beperking bij elkaar. Vaak weten mensen niet precies waar ze moeten zoeken. Wij proberen dat te vergemakkelijken, we hebben een makelaarsfunctie.”

Tekst gaat door onder video.

Quote

Er hebben al wat belangstel­len­den in gezeten hoor

Wilma van Nistelrooij, Wave Begeleiding

Deelnemer Nick Peeters heeft niet zomaar oranje kleding aan, hij behoort tot de landelijke topspelers van boccia.  ,,Ik ben vijf keer Nederlands kampioen geweest", zegt hij. ,,Ben er al op mijn zevende mee begonnen. Hoe ik zover ben gekomen? Door het extreem vaak te doen. Hoe vaak? Nou, 24 uur per week.” Bij boccia sport je met lichtere ballen, legt hij uit. ,,Hoe vaker je ze gebruikt, hoe beter ze ook naar jouw handen vormen. Ik haal ze in Portugal en Zuid-Korea.”

Wave

Verderop staat Wilma van Nistelrooij van Wave Begeleiding, omdat ze graag ‘mensen wil bereiken’. Zij biedt kanovaren aan voor jongeren met autisme of ADHD. De kano die ze heeft meegenomen is leeg, hij staat er onaangeroerd bij. ,,Er hebben al wat belangstellenden in gezeten hoor. Maar ja, je hebt hier geen water he, je kunt niet varen. Dus dat nodigt niet zo uit", lacht ze. ,,Maar eind maart begint ons nieuwe seizoen weer, dus ik wil het hier toch gepromoot hebben.” Wat ze jammer vindt is dat er op de sportdag weinig ouders zijn. ,,Die zien nu niet dat hun kinderen hier zo’n lol hebben. En ik kan aan ouders goed toelichten wat ik aanbied, bij kinderen is dat toch wat moeilijker.” 

Volledig scherm
Robin Vermeulen doet mee met streethandbal. © Tom Vos

Blogs