Volledig scherm
De vondst uit Kessel.

Oss showt archeologische vondsten in tijdelijk 'museum'

Vr 14 okt: Met hulp van wat bubbels, een ‘Romein’ en wethouder Wagemakers die een lintje door moest knippen, werd vandaag het tijdelijke Archeologiehuis geopend op het Walplein. Ook werd er een bijzonder bronzen beeldje gepresenteerd. Dit alles heeft te maken met de Archeologiedagen.

Door Rachelle Suppers

De oude schoenenzaak van Claessens is voor de gelegenheid omgetoverd tot een mini-museum. Want vergis je niet, Oss is niet alleen bekend om z’n bende, Jan Marijnissen en de pil, in Oss zijn ook best wat bijzondere archeologische vondsten gedaan. Neem dat gekke kromme zwaard van het Vorstengraf, dat ligt nu in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden. Morgen, zaterdag 15 oktober, komt het voor één dag naar het pop-up Archeologiehuis.

Maar nu is er dus nóg een pronkvondst: het mysterieuze bronzen beeldje. Het is misschien niet groter dan een pink, maar het is fascinerend om te zien hoeveel details er nog intact zijn gebleven. Het was amateurarcheoloog Julian Vendelmans die het ‘hompje groene klei’ ongeveer een jaar geleden met zijn metaaldetector vond tussen Maren-Kessel en Lith. Wat het knielendje mannetje met schild precies moet voorstellen, is nog niet bekend. Men denkt dat het uit de late ijzertijd komt.

Zaterdag verhuist het beeldje naar museum Jan Cunen. De Nationale Archeologiedagen zijn van 14 t/m 16 oktober. Daarom blijft de oude winkel van Claessens dit weekend ingericht als Archeologiehuis. Op zondag zijn er ook excursies naar Paalgraven en Vorstengrafdonk.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Volledig scherm
Het Pop-Up Archeologiehuis op het Walplein in Oss.