Volledig scherm
Edwin Berg brengt in oktober zijn album Bach&Berg uit, tot stand gekomen via crowdfunding. © Peter van Huijkelom

Osse jazzpianist haalt 6400 euro op door crowdfunding

Ma 11 jul: Het lukte de Osse jazzpianist om via crowdfunding binnen een maand zijn streefbedrag van 6000 euro te bereiken. Daar ging hij zelfs nog overheen. Het geld spendeert hij aan zijn nieuwe album Bach&Berg.

Door Rachelle Suppers

Dat het ook echt zou gaan lukken, had Edwin Berg niet verwacht. Toch heeft hij het gehaald. „Het was ontzettend spannend. Je moet er natuurlijk wel voor zorgen dat je mensen bereikt. Daarom had ik er ook een challenge aan verbonden. Ik heb de afgelopen maand twintig concerten gegeven op openbare piano’s verspreid door Nederland. Dat was op veel stations, maar bijvoorbeeld ook in boekhandel Derijks in Oss. Ja, dat heeft veel energie gekost”, vertelt de jazzpianist die tegenwoordig in Maarn woont.

Op zijn 18de verliet hij geboorteplaats Oss voor het conservatorium in Utrecht. Daar leerde hij de kneepjes van het vak om die later toe te passen in verschillende formaties als het Edwin Berg Trio en Gizmo. Hij stond op het North Sea Jazz Festival, treedt op in binnen- en buitenland en won in 2002 de prijs voor ‘Best European Act’ op het internationale jazzconcours in Granada.

Maar het was nu tijd voor iets nieuws, iets wat hij alleen moest doen. „Ik miste de klassieke muziek waar ik op het conservatorium veel mee te maken had. Maar ik wil verder dan alleen de geschreven noten. Ik wil improviseren en variëren. Een soort Bach 2.0 dus”, legt hij uit. Dat wordt hem niet door alle Bach-liefhebbers in dank afgenomen. „Je hebt de ‘orthodoxen’ die vinden dat de composities van Bach al perfect zijn, maar eigenlijk was Bach ook van het improviseren. Die overeenkomst hebben we dus wel”, lacht de pianist.

Zijn album Bach&Berg telt nu zes nummers. Binnenkort verschijnt nummer zeven. In oktober moet het album af zijn. „Dat neem ik thuis in mijn studio op. Het geld van alle mensen die via Kickstarter geïnvesteerd hebben gebruik ik voor de albumhoes, het mixen en het drukken van de platen.” De investeerders krijgen het geld niet meer terug. „Kickstarter werkt met beloningen. Zo krijg je vanaf een bepaald bedrag een album of een huiskamerconcert. Eén iemand heb ik zelfs tot co-producer benoemd.” In totaal haalde Berg 6.405 euro op.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.