Volledig scherm
Jeffrey Claes afgelopen augustus voor zijn woning op 'Bosjes 1' met zijn vier herdershonden. © Ruud Rogier

Osse Jeffrey en zijn vier herdershonden weer dakloos

Woe 17 feb: Even leek het er op dat hondeneigenaar Jeffrey Claes (32) er samen met onder andere de gemeente Oss en het Verdihuis uit zou gaan komen. Niet dus. Jeffrey is weer dakloos en leeft weer met zijn vier herders in de bosjes. Terug bij af.

Door Rachelle Suppers

Heel even leefde hij in een schuur, maar die moest hij dinsdag van een projectontwikkelaar verlaten. Nu zit hij weer vlakbij de plek waar hij tot en met september ook ‘woonde’. Oftewel: terug naar ‘Bosjes 1’, zijn zelfbenoemde adres. Afgelopen zomer leidde zijn verblijf tot veel commentaar in de buurt, omdat hij zijn honden los laat lopen. Claes: „Ik wil hier niet weg nu. Ik ben boos en wil vechten voor mijn recht”, laat hij weten. Dat recht zou volgens hem een uitkering voor daklozen zijn. Oss heeft een maatschappelijke opvang voor daklozen, maar – daar komt ’ie – daar worden geen honden toegelaten.

Volgens Claes wil de gemeente Oss hem een ‘wurgcontract’ laten tekenen waarin staat dat hij de bevoegdheid over zijn honden afstaat aan de gemeente. Dit weigert hij. „Het maakt ze geen flikker uit, al vries ik vannacht kapot. Ze willen me uithongeren”, aldus een wantrouwende Claes. Het Verdihuis wijst naar de gemeente als aanspreekpunt, de gemeente laat op haar beurt weinig los: „Als Jeffrey de inhoud van deze samenwerkingsovereenkomst wenst te delen, dan mag dat, maar wij gaan daar geen uitspraken over doen.”

Claes wil samen met Steunpunt voor de Dieren, een community op Facebook, een advocaat in de arm nemen. Hij zegt nog een poging te hebben gedaan in gesprek te gaan met gemeente, maar daar kwam volgens hem niets uit. Daarom kiest hij voorlopig voor slapen in de kou. De honden maken het naar omstandigheden goed, zegt hij.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.