Volledig scherm
De inzamelbak op het Berghkwartier, een initiatief van 'plasticmijder' Ton Oomen. © Rachelle Suppers

Osse rotzooi in plastic kunstwerk voor Olympische Spelen in Rio

Ma 30 maart: Wat hebben plastic, de Olymische Spelen en Oss gemeen? Zwerfvuil uit Oss krijgt een rol in de Plastic Madonna. Tijdens de Olympische Spelen 2016 wordt de Madonna van twaalf meter tentoongesteld op het strand van Rio.

Door Rachelle Suppers

Door het hele land wordt plastic verzameld om het kunstwerk van stichting Klean (Klagen loont echt absoluut niet) mogelijk te maken. De achterliggende gedachte van initiatiefnemer Peter Smith: ‘Door bijna niets te doen maar niet niets, de groei van de Plastic Soep kunnen stoppen. De Plastic Madonna is bedoeld om aan te tonen dat wij mensen, door bijna niets te doen maar niet niets, de groei van de Plastic Soep kunnen stoppen.’

Zelfbenoemd ‘plasticmijder’ Ton Oomen uit Oss ziet wel wat in dit initiatief. “Het is een sympathieke actie. Ik grijp alles aan om plastic afval te mijden. Het valt bijna niet te vermijden, maar in de supermarkt neem ik bijvoorbeeld mijn eigen tas mee. Dit doe ik nu zo’n vijf jaar. Bij het Bergoss-terrein, waar ik vlakbij woon, ruim ik twee keer per maand zwerfvuil op. Dat is hier echt een probleem”, vertelt Oomen.

Mensen die bij willen dragen, kunnen een PET-fles die ze op straat vinden in de afvalbak van Oomen gooien. Deze staat op de hoek van de buurttuin BergbOss. “Als hij vol zit, sla ik het op in een garagebox. Over een tijdje komt de organisatie achter de Madonna het plastic ophalen en wordt het verwerkt tot grondstof voor 3D-printers. Daarvan worden er puzzelstukjes geprint voor de Madonna”, aldus Oomen. Stichting Klean hoopt dat Doutzen Kroes bij genoeg animo model wil staan voor de liggende Madonna die een kind de borst geeft.

De inzamelbak staat er sinds afgelopen zaterdag. Zoals het er nu naar uitziet, zal de bak er ongeveer één maand staan. Wie weet figureert jouw opgeraapte PET-fles straks op de billen van Doutzen ‘Madonna’ Kroes.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Lees het laatste nieuws over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro en de Brabantse deelnemers op bd.nl/rio2016.