Volledig scherm
De Osse figurantencast in de speelfilm 'Of ik gek ben'. © Peter van Huijkelom

Ossenaren op het witte doek in film van Frank Lammers

Do 9 jun: Het regiedebuut van Frank Lammers heeft een Oss’ sausje. In de film Of ik gek ben gaan zo’n twintig Osse figuranten door voor tbs’er.

Door Rachelle Suppers

Een telefoontje van de Brabantse acteur Mike Weerts naar muzikale Ossenaar René van Rooij. „We maken een film en we willen dezelfde groep figuranten uit Oss die ook in De Bende van Oss zaten.” Daar hoefde Van Rooij geen twee keer over na te denken. Moesten de tatoeages in De Bende van Oss nog netjes bedekt worden, in deze film geldt hoe meer, hoe liever.

De opnames van Of ik gek ben - het regiedebuut van Frank Lammers - zijn dan misschien al een jaar geleden, maar de Osse figurantencast blikt er met liefde en plezier nog even op terug. Zeker na de geslaagde première van de film, vorige week donderdag in Eindhoven. Vrijdag en zaterdag mogen ze ‘over de loper’ in Oss. Dan draait de film in de Groene Engel. Zanger Dennis - ‘Denvis’ - Grotenhuis geeft zaterdag na afloop een Q&A.

Crimineel uiterlijk
De Osse figuranten spelen bijna allemaal tbs’ers. „Wij zien er denk ik toch een beetje crimineel uit”, wordt er gegrapt in café ’t Boetje in Geffen, de plek waar vorig jaar ook de casting plaatsvond.

De één stond een keer op de set in Eindhoven, de ander wel twaalf of twintig keer. „Een super ervaring”, klinkt het eensgezind. „Het was goed geregeld. Nee, wij kwamen echt niks tekort. Dat is echt niet altijd zo. Wij mochten gewoon op de feestjes komen waar de hele cast aanwezig was, bier drinken en friet eten. We hoefden ook niet te wachten tot de sterrencast had opgeschept”, vertelt Mario van Buul, die trots een Oss’ shirtje draagt met ‘Loat ze mar komme’. Dat shirt werd overigens ook gedragen op de rode loper vorige week. Geen bubbels en smokings, maar een dresscode die luidde ‘een tikkie gestoord’.

De film – gebaseerd op het boek Of ik gek ben van schrijver Michiel Stroink, ook een (oud-)Ossenaar - volgt hoofdpersonage Benjamin (Mike Weerts) die na een gewelddadig vergrijp in een tbs-kliniek belandt. Daar raakt hij compleet de weg kwijt. Een vrij rauwe film, met veel seks, drugs en geweld.

Frank Lammers
Warme herinneringen heeft de club figuranten aan Frank Lammers als regisseur. „Hij kende onze namen en na een show van De Wereld Draait Door heeft hij ons zelfs nog op het station afgezet. Maakt ’ie ook nog even een scherp bochtje naar rechts om ons te pesten.” Er wordt hard gelachen. Brabantse chemie, denken de figuranten.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.