Het oude Unoxwinkeltje, op kleine schaal nagemaakt door modelbouwvereniging De Wissel uit Oss
Volledig scherm
Het oude Unoxwinkeltje, op kleine schaal nagemaakt door modelbouwvereniging De Wissel uit Oss © Modelbouwvereniging De Wissel

Oude Unox-winkel niet beschikbaar als onderkomen Osse modelbouwvereniging De Wissel

OSS - Modelbouwvereniging De Wissel hoeft niet te rekenen op het voormalige Unox-fabriekswinkeltje aan de Gasstraat in Oss als nieuw onderkomen. Volgens voorzitter Jan van Berkensteijn van de Wissel heeft hij dat van eigenaar Zwanenberg Food Group te horen gekregen. ,,Heel, heel, heel jammer", reageert hij. ,,Voor ons zou het een erg mooie locatie zijn geweest. Het pandje is tenslotte een gemeentelijk monument.” 

De modelbouwvereniging zoekt een nieuw onderkomen per 1 september van dit jaar, omdat de club weggaat uit het gebouw van De Lievekamp aan de Raadhuislaan. Daar zit de club in de kelder. ,,Zwanenberg weet nog niet wat het met het oude, leegstaande fabriekswinkeltje wil, maar ze gaan er met ons helaas niet over onderhandelen.” Ook van de gemeente Oss zegt De Wissel nog niets vernomen te hebben. De modelbouwvereniging had Oss een brief gestuurd om kenbaar te maken dat zij graag naar het oude Unox-winkeltje wil verhuizen.

De Wissel moet weg uit het gebouw van De Lievekamp vanwege een verbouwing van het theater. Van Berkensteijn: ,,De tijd dringt. We hopen in ieder geval dat we ergens een tijdelijk onderkomen kunnen krijgen, zodat we in alle rust op zoek kunnen gaan naar een nieuw en vast onderkomen. Hopelijk krijgen we hulp vanuit het Osse bedrijfsleven.” De club telt zo'n dertig leden die relatief veel vierkante meters nodig hebben voor hun passie. 

Het is nog onduidelijk wat Zwanenberg met het oude winkeltje wil doen, aldus Patrick de Leede van het bedrijf. ,,Wij hebben de modelbouwvereniging laten weten dat het pand in een bouwkundig dusdanig slechte staat verkeert dat wij het niet eens zouden mogen verhuren, zouden we dat al willen. Dat is dus geen optie.”

Toch stelt De Wissel zich in te willen zetten voor de renovatie van het pandje.

De buurman van De Wissel in De Lievekamp, poppentheater Marag, neemt het op voor de modelbouwvereniging. Zondag gaat pop Troetel van Marag symbolisch een gift aan De Wissel overhandigen. 

Blogs