Volledig scherm
De 'supermarkt' waar de leerlingen kunnen winkelen.

Project 'Kookmaatjes' droomt van uitbreiden in Brabant

Ma 28 nov: Een ander woord voor middageten? Tientallen vingertjes schieten de lucht in. „’s Middags!”, klinkt een antwoord vanuit de kring 4 en 5-jarigen van de Hertogin Johannaschool. De 17-jarige Halid, leerling van de Hub-school (voorheen Bernadetteschool) die ook in de kring zit, schudt zijn hoofd en zucht. Het is natuurlijk ‘lunch’.

Door Rachelle Suppers

Halid is één van de zogeheten ‘Kookmaatjes’. Een project dat op vrijwilligersbasis wordt ondersteund door Cappetti & Nooijen, Jumbo Van Bergen en natuurcentrum de Maashorst. Het idee? Basisschoolleerlingen iets leren over gezonde voeding. Daarnaast leren ze op een ongedwongen manier omgaan met leerlingen uit het speciaal onderwijs

Dat zijn dus jongens en meiden als Halid. Zij helpen de kleintjes begrijpen dat de melk uit een koe komt, de kip uit een ei en het ei uit een kip. De klassen die op donderdag- en vrijdagochtend een bezoekje brengen aan het geïmproviseerde ‘kooklab’ in de Hub-school worden verdeeld in groepjes. Ook ouders helpen mee. Per groepje maken de leerlingen een rondje: zo mogen ze onder andere broccolisoep maken en proeven, een boterham voor de lunch smeren (de plakjes worst doen het hierbij beter dan de schijfjes komkommer) en boodschappen doen in de geïmproviseerde supermarkt waar ze voor ontbijt, lunch en avondeten moeten shoppen. ,,Geweldig wat die kinderen erin gooien. Vooral veel ‘makkelijke’ ontbijtproducten als cornflakes”, lacht juf Jessie Hermans van de Hub-school.

Kookmaatjes is in februari dit jaar met een pilot van negen lessen gestart. Met een subsidie van Oss Innoveert kan de stichting 35 lessen en een pilot voor de groepen 3 en 4 opstarten. De droom is om het project voor alle kinderen (groepen 1 t/m 8) van de basisschool te kunnen draaien. Liefst in een eigen kooklab zodat alle basisschoolleerlingen in Brabant en andere provincies de mogelijkheid krijgen deze lessen te volgen.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.