Volledig scherm
Iftar in de Osse Lievekamp.

Ramadan: moslims en niet-moslims delen dadels in Lievekamp

Woe 15 jun: Er zaten dan misschien wel honderd gasten, je kon woensdagavond letterlijk een vork horen vallen tijdens het gebed voorafgaand aan de Iftar in de Lievekamp. Voor wie ook eerst even moet googelen wat ‘Iftar’ ook alweer is: dat is de eerste maaltijd tijdens de Ramadan die moslims nuttigen na zonsondergang.

Door Rachelle Suppers

Dat was woensdag om 22:04 uur. Oss verwelkomt Vluchtelingen bracht Nederlandse thuiskoks en Syrische ‘pro’s’ samen om te koken voor - en te eten met - vastende bewoners uit de noodopvang aan de Raadhuislaan. Na het gebed van de imam werden borden en bekers driftig gevuld. Na negentien uur niets meer dan lucht, dan lust je wel wat.

De soep en het (machtige) dessert werden verzorgd door een Syrisch kookteam. Het hoofdgerecht was aan de niet-moslims uit de omgeving. Een van de Osse koks was de 74-jarige Hanneke Bekers. „Ik heb al vier keer eerder met een aantal vluchtelingen gegeten. Was heel gezellig. Ik heb nu zelfs een tuinman”, vertelt ze. „Mensen vinden het gek dat ik dat durf, eten met vreemdelingen, omdat ik maar alleen ben. Maar waarom niet?” Of ze solidair mee gevast heeft? „Nee hoor, maar ik heb wel wat minder gegeten vandaag.”

Jenny van der Kroft, vrijwilligster bij coa, vast wel mee. „Niet dat ik moslima wil worden, maar ik wil het gewoon eens ervaren. Tot nu toe gaat het goed. ’s Nachts heb ik ontzettend veel energie. Dan maak ik nog een wandeling!”

Iets verderop zitten de vriendinnen Nancy Boere en Geertje Rikkerink. Geertje: „Dat gedoe in de Braakstraat deed me veel verdriet. Nu ga ik iets doen, dacht ik. Het gaat altijd maar over een getal en het woord vluchtelingen. Hier zitten individuen. Ik hoop dat wanneer mij iets overkomt waardoor ik moet vluchten ik dan ergens anders ook goed behandeld wordt.”

Op 4 juli is er nog een Iftar in de Lievekamp. De Ramadan duurt tot en met 5 juli.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.