Volledig scherm
Het regenboogzebrapad in Oss.

Regenboogzebrapad Oss: niet meer dan leuke straatversiering

Ma 10 okt: Een gekleurd zebrapad om aan te tonen hoe homotolerant de gemeente Oss is. Op zich een goedbedoeld initiatief, er zijn immers nog altijd plekken waar je als man en man of vrouw en vrouw niet hand in hand over straat kunt lopen zonder commentaar. Of erger. Tilburg, Rotterdam en Utrecht gingen voor in de ‘gaybrapad’-rage.

Door Rachelle Suppers

Een prachtig prestigeproject, maar ik vraag me oprecht af wat zo’n zebra in de kleuren van een regenboog doet voor tolerantie jegens niet-heteroseksuele mensen. Omdat ik zelf niet in die laatste categorie val, kan ik dat niet beantwoorden. Als dochter van een vader die al negen jaar een relatie heeft met een man, kan ik wel zeggen: een coming-out day, gaypride parade, regenboogvlag of zebrapad hebben mij niet geholpen bij de acceptatie rondom mijn vaders ‘coming out’. Opmerkingen als ‘wat knap dat je het zo oppakt’, ‘het maakt mij niet uit, ik heb niets tegen homo’s’ of vragen als ‘heb je er geen moeite mee?’ ook niet.

Nee, juist omdat mijn vader gewoon mijn vader bleef en niet plots in een roze string op een boot ging dansen of zijn geaardheid koste wat het kost ging verdedigen, was het eigenlijk niet anders dan anders. Toen ik hem dan ook vroeg wat hij van dat zebrapad vindt: „De grootste lariekoek. Zo stop je homo’s toch juist in een hokje? Maar ach, het geeft tenminste wel wat kleur aan die saaie straat.”

Ik sluit me hier graag bij aan. Mooie straatversiering voor 800 euro en een leuke gimmick om het gesprek over homoseksualiteit te openen. Meer is het niet.

Laten we er morgen, dinsdag 11 oktober, tijdens internationale Coming-Outdag met zijn allen voor uitkomen dat we het gewoon moeilijk vinden om over seksualiteit te praten. Welke dan ook. Dat is geen schande. Een regenboogvlag of een zebrapad gaat dat niet makkelijker maken. Met elkaar praten en elkaar vragen blijven stellen wel.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

  1. Titus gluurt straks vanaf de overkant van de Molenstraat naar Titus Brandsma Lyceum in Oss
    PREMIUM
    Animatie

    Titus gluurt straks vanaf de overkant van de Molen­straat naar Titus Brandsma Lyceum in Oss

    OSS - Vista Titus, zo gaat het nieuwe appartementengebouw heten dat recht tegenover het Titus Brandsma Lyceum in Oss wordt gebouwd. Opnieuw een project van Ton Kemkens en zijn Patrimonium. Op de hoek met de Haarvilstraat maakt een zielloos bouwwerk plaats voor een gebouw met een verhaal. Of in dit geval twee gebouwen met een verhaal. Schuif in de animatie hierboven tussen heden en toekomst.

Blogs