Volledig scherm
Een foto uit Villa Johanna van 2006. Hier het viertal dat in de stijl commedia d'ell arte speelt. In het midden Frank Zonneveld, de enige speler die dit jaar dezelfde rol vertolkt. © Frank Zwinkels

Repetities operette Villa Johanna 2.0 in volle gang

Do 13 okt: Er klinken ‘oooh’s’ en ‘aaah’s’ wanneer de Lithse tenchnicus Wesley Hartogs tijdens de repetitie in school Het Hooghuis, locatie Zuid, filmpjes van twee ‘pratende’ portretten instart. Op een groot scherm is te zien hoe Arnold van den Bergh - de echte - een gesprek voert met die andere margarinefabrikant, Arnold Jurgens. Een high tech-geintje dat nog flink wat speurwerk vergde.

Door Rachelle Suppers

„Het was niet makkelijk om portretten te vinden van de heren. In samenwerking met het Stadsarchief is het uiteindelijk gelukt”, vertelt Hartogs die de studie Communication en Multimedia Design volgt.

Joop Stokkermans
Het zijn dit soort gimmicks die een ‘2.0’ aan de musical Villa Johanna toevoegen. Een eis die regisseur Carel van Vliet ook stelde in zijn pitch bij het bestuur van Stichting Oss Cultureel. „Ik ben eigenlijk niet iemand die producties twee keer doet. Daarom heb ik ook gezegd dat het wel anders moet dan tien jaar geleden”, geeft hij aan. „Door bijvoorbeeld gebruik te maken van drie LED-schermen.” Maar dat is niet het enige dat Van Vliet over de streep trok. „Ik zie het ook als een eerbetoon aan mijn goede vriend Joop die in 2012 overleden is. Ik ga hem in deze productie wel heel erg missen, maar ik weet zeker dat hij de manier waarop we hem nu spelen mooi had gevonden.” Joop Stokkermans schreef de muziek voor de operette. Zijn zoon Stanley Stokkermans neemt nu de muzikale leiding voor zijn rekening.

Stoelendans
In vergelijking met tien jaar geleden zijn er veel stoelen gewisseld in deze versie van Villa Johanna. Zo kaapte de toenmalige ‘gretige tuinman’ Ben van Vught nu de hoofdrol Louis van den Bergh weg, inmiddels met een bak aan professionele - en internationale - ervaring op zak. De rol die tien jaar geleden vertolkt werd door Maaike Widdershoven wordt nu gespeeld door sopraan Nadine Termeer, ook een professional.

Er is eigenlijk maar één acteur die precies hetzelfde personage speelt als tien jaar geleden. Dat is de 66-jarige Frank Zonneveld. Hij speelt Pantalone, één van de karakters uit het viertal dat in de stijl van commedia dell’arte commentaar levert op de voorstelling. Aan hem dan ook de eer om de link tussen Villa Johanna in 2006 naar 2016 te leggen in het proloog. „Toen Carel vroeg of ik de rol nogmaals wilde spelen, hoefde ik daar niet over na te denken. Ik heb meteen ja gezegd”, herinnert Zonneveld zich. Eigenlijk was hij na 25 jaar OK-theater gestopt met toneel, maar hier maakt hij graag een uitzondering voor. „Het is bijzonder om een rol nog eens te mogen spelen. De tekst zit er nog steeds in. Dat is net als met liedjes van vroeger, het zit nog ergens opgeslagen”, lacht de Pantalone.

Op 4 november gaat de operette in première in de Lievekamp. Daarna is de voorstelling nog tot en met 8 november te zien. In 2006 waren alle dertien voorstellingen uitverkocht. Nu zijn er voor 6, 7 en 8 november nog kaarten te koop. Ook voor de preview in Jan Cunen, ter gelegenheid van de opening van het museum, zijn nog kaarten te koop. De preview start zaterdag om 20:15 uur.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.