Volledig scherm
Om tussen al dat (professionele) geweld hun mannetje, en vrouwtje, te staan wordt er deze week nog flink geoefend door Dale Caña. © Rachelle Suppers/BD

Sambafestival en Trafassi brengen zomer naar Oss (video)

Woe 22 jun: Misschien fiets je op een stille dinsdagavond weleens nietsvermoedend over de Berghemseweg en vraag je je af: wat is toch dat kabaal dat vanachter de muren van school de Teugelaar komt?

Door Rachelle Suppers

Nou, hier trommelt de energieke en kleurrijke percussieband Dale Caña dus iedere dinsdag de blaren op de vingers. Wie Oss zegt, zegt misschien niet meteen: hé, daar wordt toch jaarlijks een Sambafestival gehouden? Toch is het al de derde keer dat Dale Caña komende zondag het zomercarnaval naar het Osse centrum haalt.

Veren
Met andere samba- en brassbands uit onder andere Amsterdam, Nijmegen en Den Bosch, Brazilliaanse dansshow (ja, die wulpse vrouwen in veren en bikini), Chicks with Sticks en gespierde Braziliaanse mannen die een staaltje capoeira - krijgskunst en volkssport nummer twee in Brazilië - laten zien.

Om tussen al dat (professionele) geweld hun mannetje, en vrouwtje, te staan wordt er deze week nog flink geoefend door Dale Caña. Ik nam een kijkje. „Hier, ik heb oordoppen voor je”, aldus bandleider Eric Verhagen. O ja, stom. Natuurlijk maakt een 25-koppige percussieband nogal wat lawaai. Nee, oordoppen zijn in deze repetitieruimte van een paar vierkante meter geen overbodige luxe.

Rappen
Terwijl Verhagen het startsein geeft met zijn fluitje, grijpt de 22-jarige Kimberley van der Wouw naar de microfoon. Rappen doet ze al sinds ze 16 is en hoewel samba- en rapmuziek geen beste vrienden lijken, bokste ze het toch voor elkaar een rap te schrijven voor de sambaband. En dat klinkt - met wat ik kon verstaan door de oordoppen - nog best geinig ook.

Het Sambafestival start zondag om 12.30 uur. Om 16.15 uur is er een grande finale waarin alle deelnemers vanaf de Groene Engel in parade naar de Heuvel lopen. Aansluitend is er om 18.00 uur nog een optreden van Trafassi (ja, die van kleine en grote wasjes in de ‘Wasmasjien’).

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss en bekijk ook de beelden.

Misschien fiets je op een stille dinsdagavond weleens nietsvermoedend over de Berghemseweg en vraag je je af: wat is toch dat kabaal dat vanachter de muren van school de Teugelaar komt?