Volledig scherm
Smous, de 15-jarige stadshond met baasje Manon Nijenhuis voor Rozemarijn.

Smous de Osse stadshond is niet meer

Di 4 okt: De oplettende centrumbezoeker heeft het misschien al opgemerkt: er mist iets bij Kruiderij Rozemarijn. En inderdaad, Smous de stadshond ligt niet meer op zijn vertrouwde matje. Graag zou ik je nu vertellen dat Smous gewoon even een rondje aan het wandelen is, maar helaas, de trouwe viervoeter is niet meer. En dat op dierendag.

Door Rachelle Suppers

Hoe tragisch, dat baasje Manon Nijenhuis uitgerekend deze dag haar lieve Smous moet laten cremeren. Gisteren, maandag 3 oktober, stierf de krullenbol op bijna 17-jarige leeftijd. Extreem oud voor een Hollandse Smoushond die doorgaans maar 13 jaar wordt. Smous vormde al die tijd het gezicht van de winkel. Sommige bezoekers kwamen enkel alleen om de hond te zien.

Zijn mand is weg. Enkel een foto achter de kassa herinnert nu nog aan de goedzak. Eigenaresse Nijenhuis is deze dinsdag niet in de winkel. ,,Vanochtend was ze er even, maar het was nog even te moeilijk”, vertelt collega Jolanda van Hooij die zelf ook volschiet. In de winkel klinken verbaasde reacties. ,,Is ’ie dood?” Van Hooij knikt. ,,Het was de ouderdom. Hij bleef maar door zijn pootjes zakken”, vervolgt ze.

Nijenhuis gaf vorig jaar juli al aan dat zijn leeftijd hem parten begon te spelen. Zo had hij last van staar en was hij een beetje doof. Toen voorspelde ze: ,,Ik weet echt niet hoe dat straks moet als hij er niet meer is, hoor. Ik denk dat ik dan maar een briefje ophang dat niemand me iets moet vragen en een altaartje inricht.”

Smous werd vorig jaar ongevraagd boegbeeld van alle loslopende stadshonden in Nederland en haalde het landelijke nieuws omdat de stadswacht baasje Nijenhuis bekeurde. Smous zou een 'gevaar' vormen voor centrumbezoekers omdat hij weleens van zijn mat kwam.

Hopelijk is het niet zo dat alle aandacht Smous te veel is geworden. Smous, rust in vrede!

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.