Volledig scherm
Smous, de 15-jarige stadshond met baasje Manon Nijenhuis voor Rozemarijn.

Smous, vijftien jaar stadshond, moet op matje blijven

Do 30 jul: Al ruim 15 jaar begroet Smous met zwiepende staart het Osse winkelpubliek. Aandacht, koekjes en kruiden houden hem op de been. Eigenaresse van Kruiderij Rozemarijn en baasje van Smous, Manon Nijenhuis, vreest al voor de dag dat hij er niet meer is. Tot die tijd moet ze hem van de stadswacht netjes op het matje houden.

Door Rachelle Suppers

Want 15 jaar voor een Hollandse Smoushond is oud. “Ja, eigenlijk worden ze maar 12 of 13 jaar”, weet trots baasje Nijenhuis. “Als hij er een dagje niet is, komen mensen bezorgd vragen of hij nog leeft. Ik weet ook echt niet hoe dat straks moet als hij er niet meer is, hoor. Ik denk dat ik dan maar een briefje ophang dat niemand me iets moet vragen en een altaartje inricht.”

De ouderdom begint hem toch wel een langzaamaan parten te spelen. Zo is ’ie een beetje doof, heeft hij staar en had hij vier maanden een spalkje aan zijn poot omdat de botten niet meer zo flexibel zijn.

Vooral dat doof zijn is lastig, omdat de stadswacht de laatste tijd erg streng is op de loslopende hond. “Dat was eerst niet zo, maar ik kreeg onlangs al twee bekeuringen van 100 euro, omdat hij van zijn mat af was en niet aan de lijn zat. Als iemand hem een koekje aanbiedt, dan hoort hij helemaal niks meer”, grapt zijn baasje. “Aan hem op zijn mat houden, hebben we een nieuwe dagtaak.”

Alsof er nog niet genoeg ogen op hem gericht waren. Nee, Smous komt aan aandacht niets tekort. “Sommige klanten komen niet eens voor ons, maar voor Smous”, lacht Nijenhuis. “Op zijn verjaardag, afgelopen 26 januari, kreeg hij zelfs een koekjestaart van een klant. Dat is toch geweldig?” En als toetje krijgt hij vaak een ijsco van buurman Kees Kroket.

Mocht je hem de komende dagen zien: nee, het is geen jonger exemplaar, maar Smous is net naar de kapper geweest en heeft zijn ‘wilde haren’ daar achtergelaten.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.