Volledig scherm
Frans van Tilburg neemt afscheid van Derijks.

Stadsportret: bekend gezicht winkel Derijks Oss neemt afscheid

Woe 29 jun: Wie Derijks zegt, zegt ook Frans van Tilburg. Het ‘manusje-van-alles’ stond maar liefst 43 jaar op de vloer van de boekhandel. Nu neemt hij afscheid en gaat hij genieten van zijn pensioen.

Door Rachelle Suppers

In zijn keuken hangt een slinger met tientallen kaartjes. ‘Gefeliciteerd met je pensioen’, valt er te lezen. Toch hangt er ook een enkel kaartje met een hele andere boodschap: ‘Beterschap’. Twee dagen voor zijn laatste werkdag bij boekhandel Derijks in april moest Frans van Tilburg (64) namelijk geheel onverwacht naar het ziekenhuis. Een alvleesklierontsteking. Gelukkig gaat het nu weer goed, maar zijn laatste werkdag, die is stilzwijgend voorbij gegaan. “Dat is wel jammer. Ik heb dus onbewust op een zaterdag mijn laatste werkdag gehad. Ik had graag onthouden wat het laatste boek was dat ik verkocht, maar dat weet ik nu dus niet meer”, zegt hij met een glimlach.

Omdat de afscheidsreceptie vanwege gezondheidsredenen dus niet door kon gaan, heeft Derijks deze week een nieuwe gepland. Want zo’n bekend gezicht in de winkel stilletjes laten vertrekken, dat zat er niet in. Van Tilburg werkte 43 jaar in de boekhandel. “Ik kwam er bij toeval te werken. Ik deed wat vakantiewerk voor Derijks - pakketjes maken van schoolboeken - en na mijn diensttijd ben ik er gaan werken. Ik kende familie Derijks al, want mijn oudste zus werkte hier ook. We woonden niet ver weg, vlak achter de Grote Kerk”, herinnert hij zich. Willem Derijks was nog actief in de zaak en zoon Bert maakte van Van Tilburg adjunct-directeur. Later namen Astrid en Willem-Jan Derijks het over en werd de zaak gesplitst in boekhandel en kantoorvakhandel.

Veranderingen
“De verbouwingen en verhuizingen, het ‘upgraden’ van Derijks waren wel hoogtepunten. Telkens weer die verwondering van klanten, dat was mooi”, blikt Van Tilburg terug. “Ook de zomers waarin alle schoolboeken in pakketten moesten worden verpakt waren mooi. Wel hard werken, in de zomer konden wij eigenlijk niet op vakantie. Dan haalden we de kinderen soms wat eerder van school, dat kon toen nog”, lacht hij.

In de afgelopen 43 jaar is er veel veranderd in de boekhandel, weet Van Tilburg. “Ik heb heel wat voorbij zien komen. Vooral de manier van boeken bestellen is enorm veranderd. Ging dat in de begintijd nog met bonnetjes schrijven, tegenwoordig wordt het zo gescand.” Ook zag hij hoe het spannende boek uit het verdomhoekje kwam. “Daar zit nu veel goed spul tussen. Zo zie je veel trends voorbijkomen, zoals de Scandinavische thrillers van dit moment.”

Zingen en volleybal
Van Tilburg gaat vooral het contact met klanten missen. “Ik krijg veel bijzondere reacties nu ik vertrek. Sommigen vragen zelfs: ‘Hoe moet dat hier nu verder?’ Dat streelt je ego natuurlijk wel”, zegt hij met een grote glimlach. Wat hij met zijn vrije tijd gaat doen? “Eerst maar even rust nemen en lezen. Daar heb ik nu tijd voor! En op onze drie kleinkinderen passen, meer volleyballen, zingen in het koor en lekker buiten bezig zijn. Over een jaar gaat mijn vrouw, zij werkt in het onderwijs, ook met pensioen.”

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.