Athiste Mahal, voorheen in de Hooghuisstraat, nu aan de Kruisstraat.
Volledig scherm
Athiste Mahal, voorheen in de Hooghuisstraat, nu aan de Kruisstraat.

Stadsportret: nieuw begin voor Oss’ restaurant Athiste Mahal

Ma 7 dec: Het was nooit de bedoeling om een Indiaas restaurant te openen. Toch staan Nathan en Rajagopal al dertien jaar aan het roer van Athiste Mahal. Noodgedwongen, dat wel. Na bittere jaren lijkt de zon nu te schijnen.

Door Rachelle Suppers

De verhuizing van de Hooghuisstraat naar de Kruisstraat voelt dan ook als een nieuw begin. „We hebben hard gewerkt. We overwogen te stoppen, maar door aanmoediging van onze gasten hebben we besloten Oss niet te verlaten”, begint Nathan zijn verhaal. Hij komt oorspronkelijk uit Sri Lanka en runt de keuken, zij uit Maleisië en staat op de vloer.

In 2002 vroeg een bevriende kok om hulp. Hij wilde een restaurant openen in Oss, maar had geen papieren. Nathan stond garant. „Een mondelinge afspraak. En beloftes moet je nakomen. Dat is heel belangrijk binnen onze cultuur”, legt hij uit. Een diepe belediging dus toen de kok de benen nam en Nathan tien jaar vast zat aan het pand in de Hooghuisstraat. „Ik moest mijn baan opzeggen. Ik ben eigenlijk een technische man, maar moest leren koken omdat we opeens een restaurant zonder kok runden. Binnen vijf maanden had ik het onder de knie”, aldus Nathan.

Na tien jaar wilden de twee weg uit het pand. Het was rot en zo lek als een mandje, maar het lukte Nathan maar niet een geschikte locatie te vinden.

Centrummanager Jack van Lieshout – zelf fan van de curry’s en tandoori van Athiste Mahal – schoot te hulp en schakelde Ton Kemkens in. Die had wel een mooi pand in de Kruisstraat. Nu kan Athiste Mahal opnieuw beginnen. „Ook al wonen we in Den Bosch, Oss is ons thuis. Onze gasten zijn onze familie. Wij zijn iedereen die ons geholpen heeft heel erg dankbaar.” En de curry’s van Nathan – die dus van oorsprong geen kok is – schijnen zelfs bij sterrenchefs in de smaak te vallen.

Wie de befaamde curry (of tandoori) van Athiste Mahal wil proeven, moet wel even telefonisch reserveren. En curry is overigens niet alleen voor mensen die van pittig houden. “Dat denkt iedereen altijd, maar ik kan de curry ook gewoon medium maken, hoor”, garandeert Nathan. En wat het geheim is? “Kip of lam, broccoli, wortel, linzen, sperziebonen, beetje kokosmelk, wat peper en zout en mengen”, grijnst hij. De nieuwe locatie van Athiste Mahal is sinds eind vorige maand geopend.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

Blogs