Volledig scherm
Het bronzen kunstwerk Harlekijn werd eerder al eens verplaatst. Deze foto is uit 2011. Toen moest het beeld wijken voor de watertafel van BrabantWonen. Henk Verhagen/BD

Straatbeeld: beeld 'Paljas' op Heuvel al een tijdje weg

Di 21 jun: Als kind zag ik het als het hoogtepunt van een dagje winkelen in Oss: op het hoofd van die gekke bronzen man klimmen die altijd balanceerde op één hand.

Door Rachelle Suppers

Inmiddels weet ik dat die gekke, vertrouwde man in brons de Harlekijn heet. Stond ’ie vroeger nog op een verhoging - die blokken met reliëf waar je als kind zo leuk vanaf kon springen, maar die niet echt heel veilig waren, weet je nog? - inmiddels staat het beeld even helemaal niet meer op de Heuvel.

Wat blijkt: hij staat er zelfs al acht maanden niet meer. Tijdens Winterland werd het beeld weggehaald. Gelukkig is de verdwijning van de paljas - zoals het beeld in de volksmond ook wel wordt genoemd - wel te verklaren. Hij krijgt namelijk een nieuwe plek. Alweer? Ja, alweer. In 2011 moest het bronzen beeld wijken voor de watertafel die BrabantWonen cadeau deed aan Oss. Dit ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de corporatie.

Kei leuk hoor, die watertafel. Vinden de kinderen van nu waarschijnlijk ook veel leuker, klieren met water in plaats van op een gekke man in handstand klimmen. Maar dat vertrouwde mannetje moest wel letterlijk plaatsmaken voor deze nieuwe kindervriend. Het kreeg een nieuwe plek toegewezen ter hoogte van de Wibra.

Het beeld, in 1981 gemaakt door beeldhouwer Kees Jansen, komt binnenkort weer iets dichter bij zijn oude plek: tussen ijssalon Venezia en de Etos. Dit omdat er steeds meer activiteiten op de Heuvel zijn. De Harlekijn staat hierbij in de weg, laat de gemeente weten. Centrummanager Jack van Lieshout twittert dat het beeld eind deze week weer op zijn plek staat.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.