Volledig scherm
De legale graffitimuur werd afgelopen zondag in gebruik genomen bij jongerencentrum 't Honk in de Palestrinastraat. © Peter van Huijkelom

Straatbeeld: graffiti Oss eindelijk geaccepteerd?

Di 12 jul: Wie het zeven jaar geleden durfde om over een legale graffitiwand te beginnen, kon rekenen op hooivorken en barricades. In 2009 liep het plan om een gelegaliseerd plekje veilig te stellen voor graffitikunstenaars op niets uit. Het stuitte op teveel weerstand vanuit de buurt rondom de beoogde plekken in de Ruwaard.

Door Rachelle Suppers

Daarom werden er als alternatief bouwschuttingen gezet waar de kunstenaars zich op mochten uitleven. Die bouwschuttingen, die zie je vrijwel nergens meer. In die tijd was graffitikunstenaar Bart de Ruijter - al 26 jaar in de weer met een spuitbus - al voor een legale plek. „Maar soms is de tijd niet rijp. Ik doe dit al sinds de jaren tachtig. Je merkte toen dat mensen negatief tegenover graffiti stonden. Je werd in een hokje geplaatst.”

Toch is het nu eindelijk zover. Oss heeft de graffiti omarmd. Een wand bij jongerencentrum ’t Honk is sinds gisteren vrij te gebruiken voor kunstenaars in de dop, zonder dat politie hen in de kraag vat. Mede dankzij De Ruijter.

Maar waarom kan het nu ineens wel? „De kinderen van toen zijn de ouders van nu. Mensen zien nu dat er veel meer mogelijk is dan alleen wat krabbels.”

Ook de rolluiken van de oude V&D werden afgelopen vrijdag voorzien van een staaltje (legale) graffitikunst. Concullega De Ruijter kan het waarderen. Zelf is de kunstenaar ook niet vies van graffiti spuiten in het centrum. Eerder pimte hij de oude kiosk van Venezia op de Heuvel, voorzag hij ’t Gengske van een kunstzinnig likje verf en hielp hij bij de wand van Bergoss. Ook was er in 2009 sprake van dat De Ruijter de blinde muur in de Peperstraat onder handen zou nemen. Een idee van oud-centrummanager Erik Blokland. „Maar met die ontwerpen is nooit iets gedaan. Geen idee waarom dat toen niet door is gegaan eigenlijk.” Ik zou zeggen: duikel die ontwerpen op en schijn er anno 2016 nog eens een lichtje op!

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.