Volledig scherm
Peter Winkel legt de laatste hand aan het kunstwerk op het rolluik voor de voormalige hoofdingang van V&D.

Straatbeeld: leeg V&D-pand Oss opgeleukt

Vr 8 jul: Het Walplein ziet er meteen een stuk fleuriger uit. De gesloten rolluiken van het voormalige V&D-pand worden namelijk voorzien van een staaltje graffitikunst, inclusief ossekop, Grote Kerk en museum Jan Cunen.

Door Rachelle Suppers

Het kost kunstenaar Peter Winkel twee dagen om het klusje te klaren. Niet alleen de oude ‘hoofdingang’ wordt voorzien van graffiti, maar ook de ingang van het oude V&D aan de Walstraat krijgt een prachtig prentje. Dit alles was een idee van onderneemster Jelske Jak van Mencave. Als overbuurvrouw stoorde ze zich mateloos aan het uitzicht op het leegstaande pand met zijn saaie gesloten rolluiken. “Via via kwam ik bij Peter terecht. Samen hebben we nagedacht over wat er op moest komen staan. Wat ik belangrijk vond, was dat het iets moest zijn wat kenmerkend is voor Oss. Vandaar de ossekop, Jan Cunen en de toren van de Grote Kerk”, aldus Jak. Leuke vondst ook nog van de kunstenaar zelf: ‘Ons Oss’, twee woorden die door elkaar heen lopen. “Ons mam, ons pap, ons Oss, typisch Oss!”, vindt Jak.

En dat het zaterdag af is, komt de onderneemster prima uit. “Toevallig heb ik zaterdag een evenementje voor de deur. Beer en Burgers, met een barbecue en speciaalbier. Dan plaatsen we biertafels tegen het oude V&D en ook voor de winkel is plaats om te zitten.“ Kijkt toch een stuk gezelliger met een kunstwerk op de achtergrond.

Aan de Walstraat komt een soortgelijk spuitwerk als aan het Walplein, maar hier krijgt ook de grote os die op de rotonde van de Julianasingel/Kantsingel staat nog een plekje. In de loop van deze vrijdag hoopt Peter Winkel klaar te zijn. Mits hij niet gestoord wordt. “Soms doe ik wel mijn oortjes in, want ik ben net een attractie. Iedereen wil graag even een praatje komen maken of iets vragen”, lacht hij.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.