Volledig scherm
Tycho (l), Samim (rechts van Tycho) en Fay leggen uit hoe Pokemon Go werkt. Ook Yoeri Peters (rechts) en Rick van der Grient zijn op deze plek om te vechten voor de gym.

Straatbeeld: ook in Oss op Pokémonjacht

Woe 13 jul: Als kind van de nineties kende ik alle 150 Pokémon, van Bulbasaur tot en met Mewtwo, uit mijn hoofd en was ik gewapend met een flinke stapel Pokémonkaarten. Mijn kinderhart begon dan ook sneller te kloppen toen de Pokémon Go-hype deze week vorm kreeg. Want welk kind met een Gameboy Color wenste vroeger niet dat hij een échte Pokémontrainer als Ash kon zijn?

Door Rachelle Suppers

Nou, anno 2016 kan het. Voor wie onder een steen heeft geleefd de afgelopen dagen: met het nieuwe Pokémon Go, een app op je smartphone, kun je overal ter wereld Pokémon vangen. Lekker interactief, want je moet flink wat kilometers afleggen wil je een goede trainer worden. Goed initiatief, kinderen weer uit de luie stoel krijgen, maar wat blijkt: niet iedereen is gelukkig met dit nieuwe speeltje. Men zou niet opletten in het verkeer en er zouden gevaarlijke capriolen uitgehaald worden, zoals langs een spoor lopen. Samen met Tycho (15) en Fay van Spall (13) en Samim Kilar (16) ging ik op Pokémonjacht. Rondom de parkeergarage Bergoss is genoeg te vinden. „Ik heb al 72 Pokémons”, vertelt Tycho. Ook Samim wist er 51 te vangen. „Er zijn stops waar je pokéballs en eieren kunt vinden. Gyms, waar je kunt vechten met je Pokémons, zitten op verschillende plekken. Hierachter, bij de Visserskerk en de Grote Kerk bijvoorbeeld”, weet hij. Even verderop showt hij hoe zo’n gym werkt.

Er zijn ondernemers die gebruik maken van de rage. Zo bakt bakker Lamers al pokéballs en heeft café Heer Bommel een ‘Pokémon pitstop’ gecreëerd. Bij een bedrijf vlakbij één van de gyms - dat liever anoniem blijft - zijn ze minder gelukkig met het spel. „Er staan hier soms wel 40 jongeren. Het is een aanslag op ons netwerk, de pinautomaat lag er gisteren al uit”, laat een medewerker weten. „We hebben melding gemaakt bij politie en gemeente. We ondervinden er echt veel overlast van.” En dan moet de Nederlandse app vrijdag nog uitkomen. Gotta catch ’em all!

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.