Volledig scherm
Kaartjes en foto's ter herinnering aan viervoeter Smous, het gezicht van Kruiderij Rozemarijn in Oss.

Tranen, lieve woorden en bloemen voor Osse stadshond Smous

Di 11 okt: De eerste dagen na het overlijden van stadshond Smous durfde baasje Manon Nijenhuis alle berichtjes van treurende mensen nog niet te lezen. ,,Mijn eigen verdriet was zo heftig, dat ik het verdriet van anderen er op dat moment nog niet bij kon hebben”, bekent ze. Inmiddels is ze weer aanwezig in haar winkel Kruiderij Rozemarijn. Bloemen, kaartjes en foto’s van Smous verzachten de pijn.

Door Rachelle Suppers

Hartverwarmend vindt Nijenhuis alle reacties die ze kreeg nadat bekend werd dat het vertrouwde gezicht van de winkel was ingeslapen. ,,Er hebben hier deze week veel mensen met tranen in de ogen in de winkel gestaan. Een vrouw heeft de winkel zelfs een week gemeden. Zij kwam iedere dinsdagochtend alleen voor Smous, om koekjes te brengen. Vanochtend durfde ze het aan en kwam ze hier, helemaal in tranen”, vertelt Nijenhuis die haar eigen tranen inmiddels weer een beetje in bedwang kan houden. ,,Smous en ik waren echt een duo. Het is wel moeilijk nu hij er niet meer is. Vooral als ik thuis ben, is het zwaar”, geeft ze toe. ,,Veel mensen vragen ook of ik nu een nieuw hondje neem, maar dat is echt nog niet aan de orde.”

De bijna zeventienjarige viervoeter krijgt nog wel een ‘memorial’ in de winkel. ,,Ik denk nog over een muurschildering of misschien een uitvergrote foto op de wand”, aldus Nijenhuis. Tot die tijd wordt Smous herdacht met een foto op de toonbank, kaartjes en wat bloemen.

Overigens staat er geen bloemetje van de stadwacht tussen. Die kreeg veel te verduren toen half Oss er vorig jaar over viel dat zij de oude Smous op de bon slingerde omdat hij weleens van zijn matje kwam. ,,Begin dit jaar hebben we nog tweemaal een bekeuring gehad. Daarna werd het rustig. Ik denk dat ze ingezien hebben dat het voor Smous toch al vijf voor twaalf was.”

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.