Volledig scherm
Ook de sheddaken is een gemeentelijk monument dat in het boek van Derksen staat. © De monumenten van Oss en zijn kernen 2B

Tweede boek over Oss en zijn monumenten

Di 8 nov: Er zijn er misschien veel gesloopt, maar toch heeft Oss nog stik wat monumenten. Zeker als je het over de hele gemeente bekijkt. Dat is dan ook de reden waarom Ossenaar Jan Derksen ze niet allemaal in één boek kreeg. Vorig jaar kwam deel één uit, vanaf volgende week ligt deel twee van Oss en zijn monumenten in de boekhandel.

Door Rachelle Suppers

Er zitten echte pareltjes tussen, zoals het hele stadje Megen. Eén van de favorieten van schrijver Jan Derksen zelf. Maar in het boek staan ook monumenten waarvan je denkt: echt? ,,Veel mensen weten bijvoorbeeld niet dat veel gevels van winkelpanden in het Osse centrum monumenten zijn. Kijk maar eens een keer naar boven”, vertelt Derksen. Ook deed hij voor dit boek zijn best om de betekenissen van alle straatnamen te achterhalen, maar dat was geen eenvoudig klusje. ,,Dat is niet altijd gelukt, bijvoorbeeld niet bij de Monsterstraat en de Peperstraat”, geeft hij toe.

Het boek is onderdeel van een zevendelige serie. Het eerste boek, De geschiedenis van Oss en zijn economie in beeld, kwam in 2014 uit. Het eerste deel van het tweede deel – snap je hem nog? – kwam vorig jaar uit. Nu dus het tweede deel van De monumenten van Oss en zijn kernen. Delen die nog volgen zijn Oss en zijn kernen, Oss en zijn sport, Oss en zij cultuur, Oss en zijn natuur en Oss en zijn inwoners.

Derksen geeft de boeken uit in eigen beheer. Een hobby. ,,Ik werk nu niet meer, dus ik wilde iets gaan doen”, vertelt de voormalig graficus die voor een drukkerij werkte. ,,Het zat al lang in mijn hoofd. Er is wel veel geschreven, maar het is nog nooit zo gebundeld.” Informatie en hulp voor het boek krijgt Derksen van het Stadsarchief en de gemeente Oss.

Als alles volgens planning verloopt, is de serie dus pas compleet in 2021. Wie de reeks dan thuis op de boekenplank heeft staan, heeft een klein kapitaaltje in huis. De boeken kosten namelijk 32,00 euro per stuk. Vanaf 15 november is het nieuwste boek verkrijgbaar bij o.a. boekhandel Derijks in het centrum, Bruna in de Ruwert en Primera op Ussen.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.