Volledig scherm
De uitbreiding van Museum Jan Cunen in Oss. © onbekend

Uitbreiding van Museum Jan Cunen uitgeroepen tot mooiste gebouw van Oss

VIDEOOSS - De uitbreiding c.q. renovatie van Museum Jan Cunen in Oss is uitgeroepen tot het mooiste gebouw van Oss in de periode tussen 2012 en 2018. Architect is De Twee Snoeken. Een onafhankelijke vakjury komt tot dat oordeel. De publieksprijs gaat naar een in 2013 gebouwde woning aan de Laan der Bronstijd uit de Horzak in Oss, van Erwin Vesters Suzanne van den Berg.

Volledig scherm
Een afvaardiging van museum Jan Cunen en architectenbureau De Twee Snoeken ontvangt de hoofdprijs van kunstenaar Ton Maria Nijhof. © Geert Piek

De winnaars zijn woensdagavond bekendgemaakt op een manifestatie in de voormalige Pauluskerk in Oss.  Maar liefst 26 gebouwen waren in de race voor de prestigieuze zesjaarlijkse prijs.

In voorgaande edities werden het Osse gemeentehuis en modehuis Ter Horst van Geel gelauwerd. De wedstrijd is een initiatief van de Ontwerperskring Oss in samenwerking met het Brabants Dagblad. 

Eervolle vermeldingen van de jury krijgen het woonhuis aan de Horzakstraat 2a, de  multifunctionele Accommodatie Onder d’n Plag en bedrijfsgebouw Kemkens. 

Tweede en derde

Bij de publieksprijs eindigt het Natuur Milieu Educatie Centrum Elzenhoek in Oss op de tweede plaats en de renovatie van de ambachtsschool aan de Monsterstraat op de derde positie.

De verkiezing is volgens hetzelfde stramien verlopen als de twee eerdere keren. De Ontwerperskring maakte een voorselectie van 26 gebouwen in de gemeente Oss die in de afgelopen zes jaar zijn opgeleverd, met onder meer woonhuizen, bedrijfspanden, sportaccommodaties en andere openbare gebouwen. Stemmen op één van die gebouwen kon tot en met vrijdag 14 september.

Vakjury van vijf

De onafhankelijke vakjury bestaat uit vijf mensen: cultuurhistorica Hettie Petersen, projectontwikkelaar Marc Rijs, architect en voormalig lid van de commissie ruimtelijke kwaliteit Ady Steketee, beeldend kunstenaar Jos Verscharen en landschapsarchitect/stedenbouwkundige Esther Kruit. 

Volledig scherm
Horzak Noord Woning aan de Laan der Bronstijd-03a, winnaar van de publieksprijs. © Chris Perreijn

Blogs