Volledig scherm
De pilstrip mist een aantal lichtbollen. © Maarten van de Rakt

Vandalen blijven kunstwerk De Pil in Oss teisteren

Ma 7 nov: Het ziet er maar treurig uit, het kunstwerk waar de gemeente Oss in het voorjaar van 2015 nog zo mee liep te pronken. Het is akelig donker op de zoen- en zoefstrook aan de achterzijde van het station, recht tegenover bedrijf MSD. Vijf van de 21 lichtbollen die een ‘pil’ moeten voorstellen zijn verdwenen. De overgebleven lichten zijn gedoofd.

Door Rachelle Suppers

Het is maar wat, met die pilstrip. Het ding stond er amper of er was al gedoe. Na drie weken ging de eerste ‘pil’ er al aan. En niet veel later was nummer twee de pineut. Vandalisme. Nu, anderhalf jaar na de onthulling, ziet het kunstwerk er na nog meer vernielingen maar karig uit. Voor de zomervakantie was het weer raak, twee weken geleden sneuvelde er weer één en vorig week werden er twee lichtbollen gesloopt. Voor de gemeente Oss een reden om de electriciteit er voorlopig maar even af te halen. „Nu de bollen stuk zijn, kan er vocht bij de elektriciteit komen. Uit het oogpunt van veiligheid hebben we de stroom eraf gehaald.”

Alle restanten van de overgebleven lichtbollen worden weggehaald. De gaten worden provosorisch afgedicht met een staalplaat.
Vorig jaar werd al nagedacht over betere bescherming voor het kunstwerk. Ontwerper Sjef Hoogstede bedacht in oktober vorig jaar een extra koepel van PET-materiaal waarmee geëxperimenteerd werd. Het heeft niet mogen baten.

Op dit moment wordt gezocht naar een oplossing om het kunstwerk blijvend ‘hufterproof’ te maken. Dit gebeurt in overleg met ontwerper Hoogstede die eerder al aangaf dat het vernielen met ‘veel bravoure’ moet zijn gegaan. „De koepels zijn van slagvast plastic en ook nog eens bol, dus eigenlijk zijn ze al heel erg stevig”, zei hij vorig jaar al.

Wanneer het kunstwerk hersteld wordt en wat dit grapje van de vandalen gaat kosten kan de gemeente Oss nu nog niet zeggen.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.