Volledig scherm
Ton Kemkens (links) en Hein Koppens bestuderen hun onverwachte ontdekking op Kerkstraat 2.

Verrassend wandje achter aluminium in Osse Kerkstraat

Do 7 jan: Blijkt er achter die foeilelijke metalen wand toch een art deco-pareltje van een gevel te zitten! Een welkome ontdekking die pandeigenaar Ton Kemkens begin dit jaar deed op Kerkstraat 2, het leegstaande pand links van de Zeeman.

Door Rachelle Suppers

De oude gevel van aluminium ging er af en daaronder bleek geen nieuwbouwwandje te zitten zoals verwacht, maar een gevel uit begin 1900. Alsof hij een nieuwe veldslag van Julius Caesar heeft ontdekt, zo blij is ’ie. „De Kerkstraat is een aanloopstraat, net als de Peperstraat. Een historisch straatje ook. Op zich staan hier genoeg mooie panden, dus er moet wat van die Osse historie terug te brengen zijn. Nummer 2 is mijn eigen pand, dus daar begin ik mee. Ik hoop dat andere pandeigenaren het ook oppikken”, aldus een enthousiaste Kemkens.

Het liefst zou hij ook zien dat Wehberg zijn grijze wand neerhaalt. „Van dit pand in de Kerkstraat wist ik bijvoorbeeld niet wat er achter de huidige gevel zat, maar bij Wehberg weet ik dat er een prachtige oude wand achter schuilt. Zonde”, vindt hij.

Maar waarom zijn er dan overal toch van die lelijke metalen platen tegenaan gegooid? De ‘punaisearchitectuur’, zoals Kemkens het mooi verwoord. Architect Hein Koppens - onder andere verantwoordelijk voor de nieuwe plannen voor de Galerij - komt ook naar de Kerkstraat om de ontdekking te bewonderen en weet het wel. „Dat is gebeurd in de jaren zeventig en tachtig. Oss wilde niet meer herinnerd worden aan de rijkdom uit het verleden. Alles moest strak en sober zijn.”

Samen met Kemkens werkt hij nu een plan uit voor een nieuwe gevel. In maart verhuist Sjack Esmyer met zijn designwinkel en interieurstudio naar dit pand. Boven de winkel komt ook een woning.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.

BD gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement