Volledig scherm
Storm Jansen (l) en Jochem Osseman (r) van basisschool De Polderhof kregen vorig jaar een kinderlintje van burgemeester Wobine Buijs. © Ruud Rogier

Welke kinderen krijgen een lintje?

Do 17 nov: Wanneer verdient een kind een lintje? Een vraag die nog niet zo makkelijk te beantwoorden is als dat op het eerste gezicht lijkt. Er zijn geen criteria waaraan kinderen moeten voldoen om een lintje te krijgen.

Door Rachelle Suppers

Natuurlijk, heldendaden waarbij levens gered worden verdienen er zeker een en kinderen die zich op jonge leeftijd al vol overgave inzetten voor het goede doel ook, maar wat te doen met kinderen die zieke ouders, opa’s en oma’s helpen bij het huishouden, de hond van de buurman uitlaten of een ruzietje in de klas sussen? Verdienen zij ook een lintje? Of is dit eigenlijk niet meer dan normaal?

Een lastige discussie, zo bleek vorige week ook tijdens de jurybijeenkomst op het honk van de Osse SP. Ik moet eerlijk bekennen dat ik me vereerd voelde toen Mari-Anne Marijnissen vroeg of ik jurylid wou zijn tijdens de jaarlijkse uitreiking van de kinderlintjes morgenmiddag. Wat is er nou leuker dan kinderen die iets goeds doen voor de maatschappij belonen?

Dit is het tiende jaar dat de SP de kinderlintjes uitreikt. Een extra bijzonder jubileum, want vorige maand nam initiatiefneemster Lilian Marijnissen afscheid van de politiek in Oss.

En hoewel het even stoeien was met de juryleden onder elkaar (Dimphy van Alphen van de balletschool, Koen Roelands van de jeugdraad, Maaslandfm en Dtv-directeur Eric Horvath en juryvoorzitster Carla Steenman), ook dit jaar is er weer een mooi lijstje namen uitgekomen.

Hoewel, ik durf met bijna honderd procent zekerheid te zeggen dat er veel meer kinderen in de gemeente Oss zijn die eenzelfde daad hebben verricht als de aangemelde kinderen die morgen een lintje krijgen. Daarom wil ik al deze kinderen op het hart drukken dat ook hun daden net zoveel waardering verdienen, hoe klein ze ook zijn. Daarom ook voor deze kinderen een symbolisch lintje!

De uitreiking van de kinderlintjes vindt vrijdagmiddag om 16:00 uur plaats in het Osse gemeentehuis. Kindervriend (en de potentiële 'Mol' van 2017!) Jochem van Gelder neemt de presentatie van de middag voor zijn rekening.

Ga voor eerdere posts van Stadsgezicht Oss naar bd.nl/stadsgezichtoss.