Volledig scherm
WInterland zorgt voor plezier en pret in het centrum van Oss. © Peter van Huijkelom

Winterland Oss luidt de noodklok bij de gemeente: 'Wij willen zekerheid voor de komende jaren’

OSS - Winterland in Oss komt in gevaar als de gemeente de komende jaren geen extra geld over heeft voor dit jaarlijkse schaatsevenement in het hartje van de stad. Het college van B en W wil de bijdrage juist afbouwen.

Daarvoor waarschuwt de organisatie achter het winterse festijn. ,,Het is een mooi evenement, maar we willen ook in de komende jaren zekerheid dat het door kan gaan", aldus voorzitter Peter Zegers.

Het bestuur heeft een brandbrief vol zorgen gestuurd naar de Osse gemeenteraad. Die vergadert donderdag over de nieuwe begroting. Zegers benadrukt dat de komende editie niet in gevaar komt, daarvoor is de financiering rond. ,,Het gaat ons om de jaren daarna, we willen de continuïteit waarborgen.” De kosten van Winterland stijgen, schetst het bestuur. De leverancier van de ijsbaan vraagt meer geld nu er een nieuw contract moet worden afgesloten, terwijl ook de veiligheidseisen hoger worden. Het gaat om de kosten van cameratoezicht en het aanbieden van EHBO. Bij elkaar kosten de ijsbaan en de beveiliging alleen al zo'n 60.000 euro.

Winterland krijgt sponsorbijdragen van Osse bedrijven, maar deze inkomsten zijn niet gegarandeerd. ,,Zekerheid is heel essentieel. Wij werken als bestuur louter met vrijwilligers die hoofdelijk aansprakelijk zijn.” Zegers wijst erop dat Winterland 25 dagen lang voor sfeer en pret in het centrum zorgt. Het levert de stad duizenden extra bezoekers op. De organisatie vraagt de gemeente om een jaarlijkse subsidie van 80.000 euro. ,,Per dag is dit maar 3200 euro.” De totale kosten van Winterland bedragen op dit moment jaarlijks zo'n 160.00 euro. 

Zegers benadrukt dat Winterland ook een maatschappelijke rol vervult. Hij wijst onder meer op het gratis schoolschaatsen voor kinderen uit groep 7 en 8,  een belevingsdag voor kinderen met een beperking en de mogelijkheid voor minder bedeelden om gratis het ijs op te gaan. 

Gedoe

In het verleden is er vaker gedoe geweest over de bijdrage van de gemeente Oss aan Winterland, bestuurders van het schaatsevenement kwamen en gingen. In 2013 ging het evenement zelfs helemaal niet meer door. Oss beperkte de subsidie de afgelopen jaren tot een halve ton. Daarvoor lag de subsidie op 75.000 euro. Maar ook die halve ton is te weinig voor de toekomst, aldus het bestuur van Winterland. Het college van B en W wil de bijdrage aan Winterland de komende jaren juist verder afbouwen tot een vast bedrag van 30.000 euro, aldus wethouder Thijs van Kessel. ,,Daarmee lopen we niet uit de pas met bijdragen van andere gemeenten aan hun winterse evenementen.” Van Kessel ziet de meerwaarde van Winterland in, benadrukt hij. ,,Maar dat geldt voor meer evenementen. En die krijgen een veel lagere subsidie.”

Uitstapje

Winterland ontrolt zich dit jaar weer in het hart van Oss. Na een kort uitstapje richting De Wal staat het evenement weer traditioneel op de Heuvel. Het besluit om te verhuizen is volgens de organisatie gemaakt ‘op verzoek van heel veel Ossenaren’. Winterland werd voor de eerste keer georganiseerd in 2007.