Gerton Govers
Volledig scherm
Gerton Govers

52x Gerton Govers

Woe 1 jan: Misschien heb je hem het afgelopen jaar wel eens gezien: Gerton Govers. De singer-songwriter uit Tilburg stond een jaar lang, elke week, zingend in de straten van Tilburg. Hij filmde zichzelf en zette het op Youtube onder de naam: ‘52x’. “Dan kwam er een trein langs in het filmpje. Ach, let it be, dacht ik dan.”

een gastblog van Karlijn Houterman

Gewapend met gitaar struinde hij de straten van Tilburg af. Waarom? Vooral voor de uitdaging. Elke week weer een nieuw liedje opnemen, maar ook elke week weer een andere locatie opzoeken en andere gastartiesten regelen. Vandaag is zijn laatste filmpje online gezet.

“Mijn vriendin dacht dat ik het na zes keer wel beu zou zijn. Na acht keer begon ik zelf te twijfelen. Maar je gaat toch door. Van countrymuziek tot poprock, ik probeerde alles.”
Gerton Govers heeft al jarenlang zijn eigen band ‘The Light Brigade’. Maar het was tijd voor wat afwisseling. Hij wilde nieuwe muzikanten leren kennen en Tilburg aan de mensen laten zien. “Het is zo’n gave stad met verschillende gezichten. We hebben dat ook geprobeerd te laten zien. Zo stonden we een keer op het station. Dat er dan een trein voorbij komt in het filmpje is niet erg. Let it be, dacht ik dan.”

Gerton stond niet alleen op het station. Zo was hij ook te vinden op de fontein van het Willemsplein of op de zaterdagse markt van het Koningsplein. “Maar ik lag ook met mijn gitaar in een zwembad in het water. Of ik zong onder de douche. We filmden ook stiekem in het oude klooster aan de Bredaseweg dat verbouwd werd. Het zijn kleine jongensdromen. Elk bizar idee dat we konden verzinnen werd uitgevoerd.”

Of het allemaal sublieme filmpjes zijn, dat betwijfelt Gerton. De één is beter dan de ander. Maar het gaat hem niet op perfectie. “Iedereen wil in deze tijden opvallen, zich van zijn beste kant laten zien. Ik heb puurheid laten zien. Alles vaak opgenomen in één take. Dan gebeuren er juist spontane dingen en ben je altijd jezelf.”

Zijn doel om nieuwe muzikanten te leren kennen is gelukt. Hij maakte filmpjes samen met onder meer Hind, Frans van der Meer, André van den Boogaart en de band IZAH. “Dan zong ik met een metallied mee. Dat zou ik normaal nooit gedaan hebben.” Zijn laatste nummer dat vandaag online staat doet hij echter alleen. Het is hetzelfde nummer als het eerste, maar nu in een studio opgenomen. Het sluit zijn project mooi rond af. “En natuurlijk ga ik het missen, maar nu voel ik me vooral weer even relaxed. 2014 wordt weer bandtijd: op weg naar een nieuwe plaat.”

De 52 filmpjes zijn hier te vinden.

Blogs